wtorek, 20 marca 2012

Śniadanie - Placuszki kukurydziane

Kolejna propozycja śniadania. Bardzo łatwe i szybkie placuszki kukurydziane, świetnie smakują na ciepło i na zimno - można je zabrać spokojnie do pracy. Są bardzo sycące, chrupiące i dzięki kukurydzy słodkie. Moja wersja ze skwarkami, serem żółtym i warzywami była specjalnie skomponowana dla męża, który miał przed sobą długi i wyczerpujący dzień :]

Składniki:

1 jajko
150g jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurtu greckiego)
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
20g mąki kukurydzianej
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz

Jajko musimy roztrzepać w misce, następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju (1-2 łyżki) i smażymy małe placuszki. Kiedy z obu stron się zarumienią przekładamy na talerz i możemy zjeść od razu. Ja podałam placki z plasterkami sera żółtego, odrobiną podsmażonego boczku, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ale mi narobiłaś smaka!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będą jutro na obiadokolację!!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj