środa, 7 marca 2012

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami


Jednym z produktów, które zawsze mam w domu to ciasto francuskie. Przydaje się kiedy musimy szybko zrobić jakąś przekąskę dla niezapowiedzianych gości, albo coś słodkiego kiedy nachodzi nas mały głód :] Wystarczy rozłożyć ciasto, pokroić je albo w kółka, kwadraty czy trójkąty, dodać dżem, czekoladę albo owoce z puszki i po 15 minutach w piekarniku mamy świeże i ciepłe ciasteczka. Kiedy zaś musimy zrobić przekąskę wystarczy  dodać co akurat nam zostało w lodówce: parówkę, warzywa, ser żółty - nieskończenie wiele możliwości. Poniżej podaję przepis na szybką przekąskę z farszem pieczarkowym :]

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g pieczarek
1 czerwona cebula
100 g sera żółtego
sól, pieprz, chili
2 łyżki masła

Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
Z lodówki wyciągamy ciasto francuskie, rozwijamy je i kroimy na małe kwadraty. Na każdym z kwadracików kładziemy kawałek sera żółtego, łyżkę farszu pieczarkowego, przykrywamy kolejnym kawałeczkiem sera i łączymy rogi ciasta tak by stworzyć koperty.
Paszteciki kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C na 10-15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj