poniedziałek, 27 stycznia 2014

Beziki z kremem cytrynowym

Uwielbiam bezy, uwielbiam słodko-kwaśny krem cytrynowy. Kiedy więc połączyłam jedno z drugim, trafiłam do raju dla łasuchów :D

Składniki na beziki:
3 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli

Składniki na krem cytrynowy:
sok z 2 cytryn
skórka z 2 cytryn
150 g cukru
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki oliwy

Białka wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i pastę waniliową, następnie delikatnie mieszamy.
Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego gwieździstą końcówką.
Nastawiamy piekarnik na 100C.
Dużą blaszkę papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy okrągłe małe bezy, zachowując lekki odstęp między nimi. Jeśli nie mamy rękawa możemy nakładać beziki łyżeczką. Zwróćmy uwagę żeby bezików była parzysta liczka - będziemy je składać.
Wkładamy bezy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy go i zostawiamy w nim bezy aż całkowicie się wystudzą.

W czasie pieczenia przygotowujemy krem cytrynowy.
Do rondelka wbijamy jajka, dodajemy żółtka, sok i skórkę z cytryn, cukier oraz mąkę ziemniaczaną, a następnie za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy, aż się składniki połączą.
Kładziemy rondel na małym ogniu i zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając trzepaczką, by uniknąć powstania grudek.
Kiedy masą się zagotuje, gotujemy ją około 2 minuty cały czas mieszając, żeby nam się nie przypaliło. Po tym ściągamy rondel z ognia, dodajemy do masy oliwę, mieszamy i ponownie gotujemy 2 minuty.
Po tym czasie ściągamy krem z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

Wystudzone beziki przekładamy masę cytrynową i łączymy 2 kawałki ze sobą. Czynność powtarzamy ze wszystkimi ciastkami.
Smacznego!

3 komentarze:

Drukuj