wtorek, 23 kwietnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z sosem pieczarkowym Tarsmak

Dostałam paczkę od firmy Tarsmak z 3 sosami do przetestowania: Sos Red Thai, Sos pieczarkowy i sos warzywny z pieczarkami. Zazwyczaj nie używam w kuchni gotowych sosów, wolę je robić sama. Ale jak taki sos dostaje za darmo - to czemu nie próbować. Mój mąż bardzo lubi takie sosy. Potrafi zjeść taki słoiczek w pracy do kanapki :] 
Na pierwszy ogień poszedł sos pieczarkowy. Postanowiłam zrobić w piątek na obiad zapiekankę ziemniaczaną z warzywami (taka zapiekanka może pozostać spokojnie na drugi dzień i nie trzeba myśleć co ponownie gotować). Po otwarciu słoika sos mnie pozytywnie zaskoczył: był gęsty, miał bardzo dużo pieczarek i był smaczny taki wprost ze słoika.  W zapiekance ziemniaczanej świetnie się sprawdził: w połączeniu z ziemniakami miał bardzo dobry smak, z lekką maślaną nuta - jest bardzo bliski smaku domowego sosu pieczarkowego. Będzie bardzo dobry jako dodatek do ziemniaków, mięsa i makaronu. Jeśli nie macie czasu na ugotowanie własnego sosu, można spokojnie użyć sosu Tarsmak.
Składniki:
8 ziemniaków
1 brokuł
400 g pieczarek
ser żółty
sos pieczarkowy Tarsmak
oliwa

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i podgotowujemy w osolonej wodzie.
Brokuła musimy sparzyć a następnie pokroić na mniejsze różyczki.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Ziemniaki odcedzamy i kroimy w talarki.
Nastawiamy piekarnik na 190C.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Na dnie układamy talarki ziemniaków. Następnie smarujemy ziemniaki 1/2 sosu pieczarkowego. Na sos kładziemy ser żółty. Następnie wrzucamy brokuły i pieczarki. Wylewamy na warzywa pozostały sos pieczarkowy i przykrywamy wszystko serem. Zamykamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Smacznego!

Pełny skład sosu : pieczarka świeża (35%), woda, cebula, olej roślinny, skrobie modyfikowane, sól, ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, żółtko jaja kurzego w proszku, stablizatory, aromat, przyprawy i lubczyk suszony

5 komentarzy:

  1. Ja dostałam identyczny zestaw do testów :) Przyznam, że byłam bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem :) U mnie też na pierwszy ogień poszedł sos pieczarkowy, i też w formie zapiekanki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro obie na to wpadłyśmy, ten sos musi być stworzony do zapiekanek :]

      Usuń
  2. A jaki jest skład tych sosów? Również dostałam propozycję współpracy, ale niestety na ich stronie nie można znaleźć informacji o składzie produktów, więc nie odpisałam. Sądzę, że jest w nich sama chemia? Zagęstniki, guma ksantanowa i E w zastraszającej ilości. Chyba, że się mylę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam skład sosu, następnym razem będę robić zdjęcia składu :] Dzięki za uwagę :)

      Usuń

Drukuj