czwartek, 11 kwietnia 2013

Tort czołg - kakaowy z masą waniliowo-rumową i konfiturą malinową

 Wujek mojego męża miał w tamtym tygodniu imieniny. Jest największym znanym mi fanem czołgów. Sprawa była prosta - trzeba było zrobić dla niego tort w kształcie czołgu. Niby proste i oczywiste. Ale dla mnie laika okazało się to ciekawym doświadczeniem. Mąż pomagał mi w detalach - bo jak powiedział to nie może być zwykła bryła przypominająca czołg, muszą być widoczne najważniejsze elementy, które będą świadczyć że ten czołg to jest konkretny czołg - Tygrys. Zadanie wykonane, fan czołgów był zachwycony i od razu wiedział jaki to model :]

Składniki na ciasto:
9 jaj
1 i 3/4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki kakao
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę waniliowo-rumową:
150 g masła
2 jajka
250 g cukru
2/3 szklanki mleka
1 laska wanilii
50 ml rumu

Dodatkowo:
1 szklanka mocnej herbaty earl gray
konfitura malinowa
50 ml rumu
kakao
lukier plastyczny

Nastawiamy piekarnik na 180C.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i wbijamy ponownie do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy do piany żółtka i chwileczkę ubijamy (30 sekund). Do masy dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łącząc składniki ze sobą. Do ciastka dodajemy oliwę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem dużej blaszki (ja piekłam w kwadratowej) i wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto już się upiekło. Jeśli patyczek jest suchy wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.

Masa waniliowo-rumowa.
Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Mleko nastawiamy na mały ognień, dodajemy do niego ziarenka wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy do mleka masę jajeczną i mieszamy aż składniki połączą się w masę. Czekamy aż masa się zagotuje. Odstawiamy do wystygnięcia - masa zmniejszy swoja objętość i stanie się gęsta.
Masło ucieramy. Dodajemy do niego po łyżce ostudzonej masy waniliowej. Ucieramy. Następnie dodajemy kolejna łyżkę masy i ucieramy. Powtarzamy to, aż zużyjemy całą masę waniliową- nie dodajemy całej na raz, bo krem może nam się zważyć. Na koniec dodajemy do kremu rum i ucieramy.

Z biszkopta wycinamy kształt przypominający czołg. Przekrawamy go wzdłuż. Nasączamy herbata i rumem. Następnie rozsmarowujemy konfiturę malinową i kremem. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami. Cały tort nasączamy resztą herbaty i rumu. Smarujemy go dokładnie masą waniliowo-rumową.
Z lukru plastycznego robimy detale czołgu.
Dodajemy kamuflaż rozprowadzając po masie kakao.
Przylepiamy detale do czołgu i gotowe.
Smacznego!


2 komentarze:

Drukuj