wtorek, 30 kwietnia 2013

Śniadanie - pancakes z ricottą i borówkami

Jutro większość z nas zaczyna majówkę. Proponuje więc śniadanie na dłuższe posiedzenie w łóżku, lub jak ktoś ma możliwości na śniadanie na tarasie. Puszyste i delikatne placuszki z ricottą, z rozpływającymi się w ustach jagodami. To wszystko polane sosem jogurtowym i udekorowane malinami. Czego chcieć więcej?

Składniki:
125 g mąki
125 g ricotty
1 łyżka cukru
100 ml mleka
4 jaja
120 g borówek amerykańskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do sernika Kamis
sól
1 łyżka oliwy
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka miodu
maliny do dekoracji

Do dużej miski wrzucamy mąkę, ricottę, cukier, proszek do pieczenia, 4 żółtka i mleko mieszkamy.
Do mniejszej miski przelewamy 4 białka, dodajemy trochę soli i ubijamy sztywna pianę. Następnie delikatnie łączymy ją z ciastem. Do ciasta dodajemy borówki i delikatnie łączymy je z masą.
Rozgrzewamy patelnię teflonową..Smażymy placuszki z obu stron.
W małej miseczce łączymy jogurt z miodem.
Kładziemy na talerzu placuszki, dodajemy na wierzch jogurt i dekorujemy malinami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj