Majówka kojarzy mi się zawsze z grillem, karkówką i piwem. Karczek nie jest najbardziej zdrową potrawą jaką możemy na grillu przygotować, jednakże w moim przekonaniu jej smak i zapach nie jest w stanie nic zastąpić. Porządnie zamarynowane mięso gwarantuje nam niesamowita ucztę. Dlatego zachęcam do eksperymentowania z marynatami i grillowania!
Składniki:
400 g karkówki wieprzowej
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
4 ząbki czosnku
4 ziela angielskie
kolorowy pieprz
sól
Karkówkę myjemy, kroimy na porcję, lekko oklepujemy tłuczkiem.
Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
W miseczce mieszamy musztardę, oliwę i miód. Dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy. Zalewamy marynatą karkówkę, wkładamy do miski i zakrywamy folią spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Zamarynowaną karkówkę pieczemy na grillu z obu stron aż będzie przypieczona.
Smacznego!
Witam Ciebie serdecznie,
OdpowiedzUsuńmasz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję!
Zauważyłam, że masz kilka widgetów na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy. Rejestracja jest darmowa i bardzo prosta, wystarczy tylko padać adres bloga oraz adres e-mail.
Życzę udanego dnia i zapraszam!
W razie jakichkolwiek pytań, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl
Karkówka wygląda pysznie, ja robiłam wczoraj na grillu, a marynowałam w piwie(,kuchnia lidla,), wyszła pysznie :)
OdpowiedzUsuńjutro urodzinowa impreza męża (będzie grill bo piękna pogoda ma być)zamierzam wypróbować przepis bo na samą myśl już cieknie...właśnie wzięłam się za marynowanie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Alicja