środa, 10 kwietnia 2013

Babeczki z soczewicy

Prosta i zdrowa przekąska w ciągu dnia lub na imprezę z przyjaciółmi. Przetestowane na koleżanka, zdały egzamin i jeszcze nie raz zagoszczą u mnie, jako zdrowy zamiennik czipsów :D

Składniki:
100 g suchej czerwonej soczewicy
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
zioła prowansalskie
1/2 kostki rosołowej
sól, pieprz

Soczewicę gotujemy do miękkości razem z kostka rosołową, i zostawiamy do przestudzenia.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Następnie miksujemy soczewicę na puree. Dodajemy do soczewicy jogurt, żółtka, mąkę pełnoziarnistą, sodę i proszek do pieczenia, i miksujemy wszystko na jednolita masę. Przyprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i mieszamy (można dodać chili).
Ubijamy z białek pianę i delikatnie łączymy ją z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki - najlepiej do silikonowych, dzięki czemu nie będziemy mieć problemów z ich wyciągnięciem.
Pieczemy 20 minut.
Idealne na przekąskę lub imprezę. Można jeść na zimno i na gorąco, z sosami lub bez.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj