sobota, 30 marca 2013

Mazurek makowo-kajmakowy

Wielkanoc ma swoje tradycje kulinarne. Nie obejdzie się bez dwóch słodkich ciast: babki i mazurka. Dziś proponuję Wam mazurek makowo-kajmakowy z płatkami migdałów i kokosa :]

Składniki:
200 g maku
3 jajka
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka bułki tartej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 puszka masy krówkowej
100 g czekolady
50 g płatków migdałowych
50 g płatków kokosowych

Mak parzymy. Po wystudzeniu mielimy go 3 razy.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Żółtka jaja ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy do niej zmielony mak, pastę waniliową, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i sodę. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy makowej i delikatnie łączymy.
Przekładamy masę na dużą podłużną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie smarujemy je masą krówkową.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
Wierzch ciasta, przy pomocy łyżeczki, polewamy ciasto niezgrabnymi ruchami.
Na patelni teflonowej podprażamy płatki migdałowe.
Mazurek posypujemy płatkami migdałowymi i kokosowymi.
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj