środa, 13 marca 2013

Krewetki z makaronem ryżowym i warzywami

Środek tygodnia i przydałoby się trochę urozmaicić menu. Proponuję szybkie danie, inspirowane kuchnią azjatycką. Podczas takiego obiadu, patrząc na śnieg za oknem, choć na chwilę myślami będziemy mogli oderwać się od zimy i pomarzyć o podróżach do egzotycznych krajów :]

Składniki:
10 mrożonych tygrysich krewetek
makaron ryżowy
1 marchewka
1 cukienia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 ząbki czosnku
sos sojowy
chili
oliwa

Marchewkę, cukinię i papryki myjemy i kroimy w paseczki.
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Makaron wrzucamy na 2-3 minuty do wrzątku - NIE GOTUJEMY!
W woku (lub patelni o wysokich krawędziach) podgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa i podsmażamy. Dodajemy chili i sos sojowy. Podsmażamy. Dodajemy czosnek. Następnie dodajemy krewetki. Podsmażamy wszystko 5 minut. Następnie wrzucamy odcedzony makaron i podsmażamy około 2 minut.Kosztujemy, i dodajemy najwyżej jeszcze trochę sosy sojowego.
Smacznego!

1 komentarz:

Drukuj