poniedziałek, 16 września 2013

Quesadilla - zapiekana tortilla z chili con carne

Ponieważ biorę udział w konkursie "Twój sposób na imprezę" organizowanym przez firmę Prymat oraz portalu DoradcaSmaku.pl dziś nie będzie postu o Turcji, ale w tym tygodniu jeszcze o podróży wspomnę ;)
Zastanawiałam się nad przekąskami na imprezę i zdecydowałam się ciepłą zagrychę z mięsem i oczywiście ciągnącym się serem. Przepis jest fajny, ponieważ chili con carne możemy sobie przygotować wcześniej i wstawić do lodówki. Kiedy już impreza się zacznie i każdy będzie chciał coś przekąsić, zrobienie quesadilli na grilli lub patelni zajmie nam krótką chwilę. Ta przekąska świetnie zdała test kiedy razem ze znajomymi spędzaliśmy wieczór grając w gry planszowe :)

Składniki na chili con carne:
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
oliwa 
sól, pieprz, ostra papryka

Pozostałe składniki:
4 tortille
ser żółty
ostry sos meksykański (np. Party Dip Meksykański)

Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy do niej czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy mięso. Przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Mieszamy i podsmażamy aż się mięso zetnie. Później dodajemy do nich fasolkę i pomidory i podsmażamy jeszcze przez chwilę, a później ściągamy z ognia.
Włączamy grill elektryczny żeby się nagrzał - jeśli nie posiadasz elektrycznego grilla, możesz użyć patelni grillowej lub teflonowej.
Na blacie układamy tortillę, kładziemy na niej ser żółty, 1/2 porcji chili con carne, kolejną porcję sera zółtego i drugi płat tortilli.
Zapiekamy aż się ser roztopi. Ściągamy z grilla i kroimy na 6 porcji.
Następnie całą czynność powtarzamy z druga porcja quesadilli.
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj