poniedziałek, 23 września 2013

Kurczak z warzywami w sosie z masła orzechowego

Masło orzechowe zazwyczaj używam do kanapek lub ciastek.  Przeglądając przepisy na blogach, znalazłam kilka przepisów, które wykorzystują je również do innych dań. Postanowiłam oczywiście spróbować czegoś innego i tak powstało dzisiaj prezentowane danie :)

Składniki:
filet z kurczaka
1 czerwona papryka
150 g pieczarek
3 ząbki czosnku
120 ml mleczka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka płatków chili
2 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki imbiru
pieprz, sól
1/2 cytryny
oliwa

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę lub paseczki.
Pieczarki i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Chili, goździki, imbir i gałkę muszkatołową wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Następnie tak przygotowaną mieszkanką przypraw posypujemy pokrojonego kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy przyprawionego kurczaka. Podsmażamy około 4 minut.
Po tym czasie wrzucamy pieczarki i paprykę, mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż papryka zacznie mięknąć, od czasu do czasu mieszamy.
Do miseczki wkładamy masło orzechowe. Następnie po woli wlewamy do niego mleczko kokosowe cały czas mieszając. Na koniec dodajemy sok z 1/2 cytryny. Mieszamy wszystko razem i zalewamy sosem kurczaka z warzywami.
Gotujemy około 5 minut, co chwilę mieszamy i sprawdzamy czy jest dobrze przyprawione, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. I gotowe!
Ja podawałam sos z ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj