czwartek, 19 września 2013

Smaki Turcji część 3 - przyprawy


Kuchnia turecka nie była by tak pyszna i aromatyczna gdyby nie przyprawy. Idąc na bazar lub do sklepu można dostać zawrotów głowy od ich ilości i zapachów jakie roztaczają.


Przyprawy są pięknie eksponowane i można je kupić na wagę. Ponadto można, a nawet trzeba!, się targować, co sprawia, że możemy zapłacić bardzo przyzwoita cenę, za przyprawy, które w Polsce są drogie.


Typowymi przyprawami w kuchni tureckiej są: kumin, szafran, mięta, sumak, kolendra, tymianek, rozmaryn, majeranek i cała masa różnych odmian pieprzu. Do dań słodkich również używa się całej masy przypraw, w tym: kardamon, cynamon, anyż, goździki.



Sprzedawcy oferują przyprawy już popakowane, można kupić cały zestaw, taki jak ten powyżej, gdzie znajduje się: szafran, chili, kolendra, czerwony pieprz, mięta, sumak, kumin i mieszanka do mielonego mięsa.
Cena przed targowaniem zazwyczaj wynosi 20 lirów tureckich (około 35 zł). Cena jaką zapłacicie zależy od tego, jak dobrzy jesteście w targowaniu ;)


I oczywiście przyprawy na wagę. Bardzo fajna sprawa, można wziąć więcej przyprawy na jakiej nam zależy (w pakietach takiej opcji niestety nie ma). Ja zauważyłam, że dużo łatwiej przychodzi mi targowanie się kiedy kupuję przyprawy na wagę niż w pakietach. Poza tym, możemy je spokojnie oglądnąć i powąchać :]

Po tych zakupach, nie mogę się już doczekać, kiedy zacznę gotować jakieś tureckie specjały!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj