poniedziałek, 1 października 2012

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie powinny być w zasadzie z mięsem mielonym, ale gotowanie polega przecież na kombinowaniu i nie zawsze trzeba wszystko robić tak jak być powinno - najważniejszy i tak jest efekt końcowy :] Moja wersja tych naleśników powinna być bez cebuli, gdyż jestem na nią uczulona. Tą, którą przedstawiam zrobiłam specjalnie dla męża - jest cebula i duża ilość chili.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
szklanka mąki pełnoziarnistej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
łyżka oliwy

Składniki na farsz:
400 g mięsa z piersi kurczaka
2 czerwone cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, chili, ostra papryka, tymianek
oliwa

Składki na ciasto zmiksować i odstawić na 10 minut. Następnie rozgrzewamy patelnie i na łyżeczce oleju smażymy naleśniki.   
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy na chwilę. Papryki myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Następnie wrzucamy cebulę, czosnek, papryki, kukurydzę i fasolę, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, mieszamy dokładnie, przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem.
Gotowy farsz nakładamy na usmażone naleśniki i jemu od razu, lub wkładamy je do wysmarowanego oliwa naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy przez 10 minut.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Domagam się takiego naleśnika jako najaktywniejsza osoba komentująca każdy wpis :P No co tu dużo mówić, uwielbiam kuchnię meksykańską za jej wyrazistość i ostre smaki, mmm:) /Pati

    OdpowiedzUsuń

Drukuj