Zapowiada się piękny i słoneczny weekend. Warto go rozpocząć od sycącego śniadania, by mieć energię na szaleństwa :] A skoro w sobotni i niedzielny poranek mamy dużo czasu, warto go wykorzystać w kuchni.
Składniki na gofry:
130 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 żółtko
2 łyżki stopionego masła
3 łyżki kukurydzy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz
Dodatkowo:
2-4 jajka
4 plasterki sera żółtego
8 plasterków salami
oliwa
Składniki na gofry wrzucamy do miski i miksujemy. Włączamy gofrownice i czekamy, aż się porządnie nagrzeje. Smarujemy je delikatnie oliwą (ja używam tłuszczu w spray-u, nie ma wtedy opcji żeby się oparzyć). Rozprowadzamy ciasto przy krawędziach, zostawiając w środku miejsce. Wbijamy w nie jajko, solimy je i zamykamy gofrownicę i czekamy. Kiedy gofry będą gotowe, wyciągamy je i szykujemy kolejne wg tego samego schematu.
Na talerzu kładziemy 1 gofra. Na wierzchu układamy plasterki salami, następnie ser żółty i przykrywamy drugim gofrem. Proponuję podać z warzywami, albo majonezem lub ketchupem.
Smacznego!
Mmm, brzmi smakowicie!:) Tylko... do ciasta dajesz kukurydzę czy może mączkę kukurydzianą?;D /Pati
OdpowiedzUsuńdodaję kukurydzę z puszki :]
OdpowiedzUsuńO jak się zmieniło, jak ładno:D /Pati
OdpowiedzUsuń