Składniki:
200 g mąki
200 g mielonych migdałów
170 g cukru
200 g margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Formujemy z ciasto kulę, zawijąmy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Wycinamy z papieru do pieczenia dwa kawałki pergaminu wielkości blachy. Wkładamy ciasto między nimi i wałkujęmy (unimamy w ten sposób brudzenia blatu i niepotrzebnego użycia dodatkowej mąki). Wykrawamy kształy trumienek, duszków itd.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.
Dekorujemy lukrem i posypkami. Żeby przygotować lukier będziemy potrzebować 1 białko jaja i 250 g cukru pudru. Wrzucamy składniki do miski i za pomocą łyżki ucieramy aż do uzyskania lukru. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody. Możemy lukrowi nadać koloru dzięki barwnikom spożywczym.
Miłej zabawy!
czadowe :D
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tych foremek! Są super;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna