poniedziałek, 15 października 2012

Jabłko na gorąco

Pamiętam jak w chłodne, deszczowe popołudnia babcia piekła mi jabłka z rodzynkami. Wspaniały to deser, słodki, miękki, ciepły i rozpływający się w ustach. Dzisiaj pokaże Wam jak szybko zrobić podobne jabłko w mikrofali, w ciągu 5-6 minut - idealne wtedy kiedy mały ochotę na małe co nieco, a nie chce nam się spędzić w kuchni zbyt dużo czasu, a tym bardziej wychodzić do sklepu w tak okropna pogodę.

Składniki:
1 duże jabłko
garść rodzynek
2 łyżeczki miodu
cynamon lub wanilia

Jabłko myjemy, kroimy je w poprzek na dwie połówki. Nożem wycinamy gniazdo nasienne. Wkładamy do miseczki (takiej, którą później można wsadzić do mikrofalówki) obie połówki. Na każdą z nich lejemy po łyżeczce miodu, wrzucamy do nich rodzynki i posypujemy cynamonem bądź wanilią. Przykrywamy miseczkę talerzykiem i wkładamy do mikrofali na 4 minut.
Po tym czasie wyciągamy - trzeba UWAŻAĆ, żeby się nie oparzyć, po czym można spokojnie jeść.
Jabłka można również upiec, wystarczy zamiast do mikrofali wsadzić je do piekarnika nagrzanego do 180C na około 30 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj