czwartek, 25 lipca 2013

Tarta z bobem, boczkiem i fetą

Wytrawna tarta jest świetnym pomysłem na obiad, przyjęcie czy piknik. Można ja jeść na ciepło i na zimno, przygotować jedną dużą, dwie małe lub zrobić klika mniejszych. W zasadzie kiedy nie chce nam się przygotowywać ciasta i mamy mało czasu, można kupić gotowe kruche ciasto, wyłożyć nim formę i wrzucić na nie wszystko co mamy w lodówce ;) Proponuję jednak samemu przygotować wszystko od A do Z, wtedy wiemy co jemy i smak jest niepodważalnie lepszy.

Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki
140 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli

Składniki na farsz
500 g bobu
200 g boczku
1 opakowanie sera typu feta

Składniki na masę jajeczną:
200 ml śmietany 30%
3 jajka
50 g sera z niebieską pleśnią
pieprz, zioła prowansalskie

Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Gdy będzie już gotowe owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Bób wrzucamy do zimnej osolonej wody i gotujemy. Kiedy będzie ugotowany obieramy go ze skórki.
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i wytapiamy z niego nadmiar tłuszczu.
Fetę kroimy w kostkę i odkładamy.
Piekarnik nastawiamy na 220C.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę (ciasta starczy na jedną dużą tartę, 2 małe lub 6 małych). Nakłuwamy ciasto widelcem, na wierzch układamy papier do pieczenia, a na nim układamy fasolę - wszystko po to by ciasto nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
W miseczce przygotowujemy masę jajeczną: roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy śmietankę, drobno pokruszony ser pleśniowy, pieprz i zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy dokładnie trzepaczką.
Wyciągamy z piekarnika tartę, ściągamy papier z fasolą.
Układamy na cieście bób, podsmażony boczek i fetę. Całość zalewamy masą jajeczną.
Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy, aż się masa jajeczna zetnie - około 15 minut.
Można jeść na ciepło i na zimno.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj