piątek, 12 lipca 2013

Śniadanie - tosty francuskie z masłem orzechowym i musem z rabarbaru

Weekend zapowiada się deszczowy, ale mam sposób na to żeby poprawić nastrój - piękne i pyszne śniadanie. Jak zaczynamy dzień z pełnym brzuchem, mało co może ten nastrój zepsuć do końca dnia ;)
Torty francuskie z masłem orzechowym i rabarbarem to przepyszna uczta: i słodka i słona i kwaśna, wszystkie smaki po kolei eksplodują w naszym podniebieniu, doprowadzając do błogostanu. 

Składniki:
4 kromki chleba tostowego
2 łyżki masła orzechowego
1 duże jajko
szczypta brązowego cukru
2 łyżki masła
1 łodyga rabarbaru
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wody

Rabarbar myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do małego rondelka wrzucamy pokrojony rabarbar, dodajemy cukier puder i wodę. Gotujemy od czasu do czasu mieszając.
Kromki chleba tostowego posmaruj od wewnątrz masłem orzechowym i połącz ze sobą 2 kromki.
Na talerz rozbij jajko, rozbełtaj je widelcem. Następnie obtocz w jajku tosty, żeby nim nasiąkły. Tak przygotowane odłóż na bok i posyp odrobiną brązowego cukru.
Na patelni topimy masło, kładziemy tosty i obsmażamy z obu stron. Następnie przekładamy je na talerz i polewamy musem z rabarbaru.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj