poniedziałek, 15 lipca 2013

Chlebek ziołowo-czosnkowo-serowy

Wyjeżdżając na Turniej Rycerski do Siedlęcina upiekłam dla swoich testerów-łasuchów chlebek z bajerami. Przepis zaczerpnęłam z bloga Mniami-mniam. Przepis jest bardzo prostu. Blogerka napisała, żeby jeść go tylko na ciepło. My wypróbowaliśmy również wersję na zimno. Faktycznie, na ciepło jest boski, ale na zimno można go również spokojnie zjeść i jak widać na zdjęciach poniżej - dziewczyny były zachwycone :]

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba
7g suszonych drożdży
3 łyżki margaryny - roztopionej
1 szklanka ciepłego mleka
2 roztrzepane jajka
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
6 ząbków czosnku pokrojonych w kosteczkę
starty ser żółty
przyprawa do grzanek
oliwa

Do maszyny do wypiekania chleba wrzucamy po kolei: mleko, margarynę, roztrzepane jajka, mąkę, sól, cukier i drożdże. Ustawiamy program wyrabiania i wyrośnięcia ciasta. 
Ciasto wyciągamy z opiekacza, wykładamy na podsypana stolnicę i wałkujemy na duży prostokąt. 
Następnie kroimy ten prostokąt na  równe pasy. Każdy z pasów smarujemy oliwą, nakładamy przyprawy, pokrojony czosnek i ser zółty.
Teraz każdy z pasów kroimy na mniejsze prostokąty (z każdego pasa powinny wyjść 4-5 prostokąty). Nakładamy prostokąty na siebie i wkładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 40 minut.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj