poniedziałek, 22 lipca 2013

Kurczak curry z kalafiorem

Pora na kalafiora! Jak byłam małym dzieckiem w domu kalafior występował tylko w dwóch wersjach: w zupie lub ugotowany podawany z masłem i bułka tartą. Nic specjalnego. Może dlatego nie przepadałam za tym warzywem. Teraz kiedy troszkę gotuję, staram się przyrządzać znane mi rzeczy w zmienionej postaci. Stąd dziś propozycja kurczaka curry z kalafiorem!

Składniki:
1 mały kalafior
300 g filetu z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
oliwa z oliwek
przyprawa curry
ugotowany ryż

Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy do miękkości (ale nie papki!). Odcedzamy.
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy curry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego kurczaka i podsmażamy. Kiedy kurczak nam się podsmaży dodajemy do niego ugotowany kalafior oraz pomidory z puszki. Doprawiamy jeszcze curry i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy jeszcze kukurydzę, mieszamy dokładnie i ponownie dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. Po tym czasie ściągamy patelnię z ognia i nakładamy danie na talerze razem z ugotowanym ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj