czwartek, 4 lipca 2013

Pieczona faszerowana papryka z kuskusem i mielonym mięsem

Bardzo lubię faszerowana paprykę - na obiad lub jako ciepły posiłek w pracy. Faszerowanie tego warzywa daje bardzo dużo możliwości, bo można zrobić farsz z samych warzyw lub mięsny, z kaszą, kuskusem lub ryżem. Zapraszam więc do próbowania!

Składniki:
3 papryki
250 g mielonego mięsa
1 puszka Kukurydzy złocistej z czerwona fasolą Bonduelle
1/3 szklanki suchego kuskusu
1 szklanka bulionu
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
ostra papryka

Kuskus przesypujemy do miseczki, zalewamy go bulionem i przykrywamy.
Piekarnik nastawiamy na 200C.
Czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek. Ściągamy czosnek i na tej samej patelni podsmażamy mielone mięso. Doprawimy je solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy podsmażony czosnek oraz kukurydze z czerwoną fasolą. Dusimy przez chwilę.
Papryki myjemy. Następnie odkrawamy górną część, pozbywamy się nasionek.
Mięso ściągamy z ognia. Dodajemy do farszu gotowy kuskus i mieszamy.
Następnie napełniamy papryki farszem. "Zamykamy" papryki odkrojona górną częścią i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane papryki układamy w brytfance i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
Po tym czasie wyciągamy papryki z piekarnika i podajemy na gorąco.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj