poniedziałek, 11 czerwca 2012

Tarta daktylowa

Przepis wzięty z Magazynu "Kuchnia". Mój mąż i teściowa uwielbiają to ciasto tak bardzo, że trzeba było szybko zrobić zdjęcie przed jego zniknięciem.

Składniki na ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
3 żółtka
200 g zimnego masła

Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1 jajko
Sok z 1 pomarańczy
1 szklanka mielonych migdałów
2 łyżki mąki

Dodatkowo:
200 g daktyli
2 łyżki dżemu pomarańczowego

Zagniatamy mąkę, cukier i masło. Następnie dodajemy żółtka i znów zagniatamy ciasto, aż będzie zwarte i jednolite. Kiedy będzie gotowe, wstawiamy je na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę na tarte. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, wlewamy sok pomarańczowy i mieszamy. Dodajemy zmielone migdały i mąkę i mieszamy delikatnie całość.
Wyciągamy z piekarnika tartę, i wykładamy na nią masę. Układamy na wierzchu połówki daktyli. Następnie wsadzamy tarte ponownie do piekarnika i zapiekamy na złoty kolor około 15 minut. Po upieczeniu smarujemy wierzch tatry dżemem pomarańczowym.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. zachecajacy przepis. A jaka srednica formy na ta tarte ?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj