środa, 20 czerwca 2012

Tort marchewkowy

Tort idealny dla ludzi wiecznie odchudzających się :] Ciasto bez cukru i z minimalną ilością mąki, do tego masa bez masła i bez cukru. tort jest pyszny, wilgotny i słodki oczywiście :)

Składniki na ciasto:
400 g marchewki
4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki miodu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
skórka z 1/2 pomarańczy
3 cm startego imbiru
garść rodzynek i orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
200 g chudego twarożku śmietankowego President
200 g serka mascarpone
sok z ½ pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
½ tabliczki gorzkiej czekolady

Marchewkę myjemy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wrzucamy marchewkę, imbir, posiekane orzechy i rodzynki, cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z miodem. Ubijamy pianę z białek. Łączymy wszystkie składniki, na końcu dodajemy powoli pianę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym do 180C piekarniku przez 50 min. Wyjmujemy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.
Twarożek ucieramy serkiem mascaropne,  z ziarenkami z laski wanilii, startą skórką z pomarańczy, sokiem z pomarańczy i łyżeczką miodu.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół, tak by powstały dwa krążki. Spodni krążek smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy tort wiórkami startej na tarce czekolady.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj