Składniki
na ciasto:
300
g mąki
100
g cukru pudru
3
żółtka
200
g zimnego masła
Składniki
na masę:
250
g serka mascarpone
6
łyżek cukru pudru
1
jajko
Sok
z 1 pomarańczy
1
szklanka mielonych migdałów
2
łyżki mąki
Dodatkowo:
200
g daktyli
2
łyżki dżemu pomarańczowego
Zagniatamy
mąkę, cukier i masło. Następnie dodajemy żółtka i znów zagniatamy ciasto, aż
będzie zwarte i jednolite. Kiedy będzie gotowe, wstawiamy je na 2 godziny do
lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę
na tarte. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na
15 minut.
Serek
mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, wlewamy sok pomarańczowy i
mieszamy. Dodajemy zmielone migdały i mąkę i mieszamy delikatnie całość.
Wyciągamy
z piekarnika tartę, i wykładamy na nią masę. Układamy na wierzchu połówki
daktyli. Następnie wsadzamy tarte ponownie do piekarnika i zapiekamy na złoty
kolor około 15 minut. Po upieczeniu smarujemy wierzch tatry dżemem
pomarańczowym.
Smacznego!
zachecajacy przepis. A jaka srednica formy na ta tarte ?
OdpowiedzUsuńŚrednica formy na tatrę 28 cm :]
Usuń