wtorek, 19 czerwca 2012

Gulasz wołowy

 
Uwielbiam gulasz z kaszą gryczaną. Niestety jest on czasochłonny, więc jego przygotowanie zostawiam sobie w weekendy. Co mogę napisać na zachętę...może to, że po 1,5 godzinie duszona w sosie wołowina rozpływa się w ustach i jest to niebiańska uczta dla podniebienia :]
Składniki:
500 g wołowiny
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
5 suszonych grzybków
10 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 szklanka wywaru (może być z kostki)
1 łyżka mąki
1 łyżka jogurtu
olej
sól, pieprz

Mięso oczyszczamy z błon, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Kiedy mięso będzie już podsmażone, zalewamy je wodą i czekamy aż wypłyną szumowiny, które należy wybrać. Po tej czynności wrzucamy do mięsa grzybki, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe oraz połowę wywaru. Przykrywamy rondelek i dusimy około 30 minut. Po tym czasie dorzucamy do gulaszu pokrojone w kostkę papryki i dolewamy resztę wywaru. Dusimy następne 30 minut aż mięso będzie miękkie (możliwe że trzeba będzie dusić jeszcze chwilę). W szklance mieszamy mąkę z jogurtem, dodajemy trochę sosu z gulaszu, mieszamy żeby nie powstały grudki a następnie wylewamy do mięsa. Doprawiamy gulasz papryką, solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj