Sałatka do pracy - kolorowa, chrupiąca i sycąca. Nie potrzebujemy dużo czasu żeby ją przygotować rano. W zasadzie możemy wszystkie składniki przygotować wieczorem, a wymieszać je rano.
Skład takiej sałatki sprawi, że nie powinniśmy mieć trudności w przetrwaniu nawet najgorszego dnia w pracy. Orzechy włoskie są źródłem magnezu, witamin z grupy B, błonnika, kwasów Omega-3 oraz dobrych tłuszczy roślinnych. Z kolei szpinak jest bogaty w kwas foliowy, witaminę B 11 i żelazo. Do tego gorgonzola jako źródło białka i wapnia. Jak dla mnie bomba!
Składniki:
duża garść świeżych liści szpinaku
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie (pokrojonych w plasterki)
50 g sera gorgonzola pokrojonego na kawałki
garść orzechów włoskich
pieprz
oliwa z suszonych pomidorów
mały ząbek czosnku
Liście szpinaku płuczemy i suszymy delikatnie papierowym ręcznikiem. Wrzucamy do pojemnika. Następnie dorzucamy do nich pokrojone pomidory i gorgonzolę, posypujemy pokruszonymi orzechami. Do mniejszego pojemniczka przelewamy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Dodajemy malutki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dodajemy pieprzu. Zamykamy pojemniki. Przed podaniem polać sałatkę przygotowanym sosem.
:]
Holy crap! (idzie do sklepu po gorgonzolę) /Pati
OdpowiedzUsuńLucy znów jestem przez Ciebie głodna. Ja po prostu nie mogę tu zaglądać... /Kasiek
OdpowiedzUsuńnie mów tak. za jakiś czas znowu zrobie impreze i będzie wyżerka z gorgonzola ;>
OdpowiedzUsuń