środa, 19 września 2012

Conchiglioni faszerowane cukinią i ricottą

Faszerowany makaron. Niebo w gębie. W zasadzie nadaje się na codzienny obiad, jak również danie dla gości lub kolację dla dwojga. Jeśli ktoś jest niegotujący niech się nie zraża - przygotowanie conchiglioni naprawdę nie jest takie trudne (to nie sajgonki, hehehe ).

Składniki:
op. makaronu typu conchiglioni (duże muszle)
3 cukinie
2 czerwone papryki
200 g sera ricotta
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
bazylia i tymianek
oliwa

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z łyżką oliwy. Wrzucamy makaron i gotujemy go al dente.
Cukinie myjemy, tniemy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy na małe kawałki. Następnie myjemy paprykę, również usuwamy nasiona i kroimy w małą kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Mieszamy od czasu do czasu, przykrywamy pokrywką i pilnujemy aż zrobią się miękkie - trzeba uważać, żeby nie przeoczyć tego, bo cukinia się rozpadnie i będzie papka.
Kiedy na patelni cukinia się dusi, w małym rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy do niej pomidory z puszki, pokrojony w kostkę czosnek i gotujemy. Przyprawiamy sos pomidorowy solą, pieprzem i ziołami. Kiedy będzie już gotowy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką, żeby nie ostygł.
Do gotowej cukinii dodajemy ricottę oraz przyprawy. Mieszamy delikatnie i sprawdzamy czy jest dobrze doprawione w smaku.
Na talerzu wylewamy chochlę sosu pomidorowego.Conchiglioni nadziewamy farszem z cukinii i układamy na talerzu z sosem.  
Makaron możemy również zapiec w piekarniku przez 15 minut. Wystarczy na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy i na nim układać nadziewany makaron. Całość można posypać jeszcze tartym serem, np. mozzarellą.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj