Składniki na hummus:
200 g ciecierzycy z puszki
1/4 płynu z puszki z ciecierzycą
sok z 1 limonki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
3 łyżki pasty sezamowej tahini
Do miski wrzucamy odsączoną soczewicę. Dodajemy sok z limonki, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pastę sezamową. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera na gładką maskę. Dodajemy odrobinę płynu z puszki i miksujemy ponownie. Próbujemy odrobinę, doprawiamy ewentualnie solą, a jeśli jest jest "suchy" dodajemy jeszcze trochę płynu.
Hummus podajemy razem z chrupiącymi warzywami: marchewką lub ogórkiem lub z chlebkiem pita.
Ja proponuję Wam spróbować chipsów z chlebka pita.
Składniki:
1 opakowanie chlebka pita
oliwa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz kolorowy
płatki chili
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200C. Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zalewamy wszytko oliwą. Chlebki pita kroimy na małe trójkąty i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy, żeby na każdym kawałku chlebka była oliwa z przyprawami.
Wykładamy pergaminem blaszkę i wyrzucamy kawałki pity. Zapiekamy 10-15 minut.
W zależności jaki chcemy uzyskać smak, możemy zamienić przyprawy.
Smacznego!
Mój zdecydowany faworyt, tuż obok tarty śliwkowej <3 /Pati
OdpowiedzUsuń