poniedziałek, 24 września 2012

Hummus i chipsy z chlebka pita

Spotkania z przyjaciółmi - dla tego warto przeżyć tydzień pracy, by w końcu w weekend miło spędzić czas. Przy rozmowach, przy alkoholu czy tez przy różnych grach (kartach, planszówkach czy PS3) każdy lubi coś sobie przegryźć. Nie jestem zwolenniczką chipsów, wolę spędzić w kuchni parę chwil, żeby zrobić coś szybkiego i smacznego do pogryzienia. Zachęcam wszystkich, do spróbowania hummusu z marchewką (Karolinie ostatnio bardzo smakował ;P).

Składniki na hummus:
200 g ciecierzycy z puszki
1/4 płynu z  puszki z ciecierzycą
sok z 1 limonki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
3 łyżki pasty sezamowej tahini

Do miski wrzucamy odsączoną soczewicę. Dodajemy sok z limonki, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pastę sezamową. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera na gładką maskę. Dodajemy odrobinę płynu z puszki i  miksujemy ponownie. Próbujemy odrobinę, doprawiamy ewentualnie solą, a jeśli jest jest "suchy" dodajemy jeszcze trochę płynu.
Hummus podajemy razem z chrupiącymi warzywami: marchewką lub ogórkiem lub z chlebkiem pita.
Ja proponuję Wam spróbować chipsów z chlebka pita.

Składniki:
1 opakowanie chlebka pita
oliwa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz kolorowy
płatki chili

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200C. Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zalewamy wszytko oliwą. Chlebki pita kroimy na małe trójkąty i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy, żeby na każdym kawałku chlebka była oliwa z przyprawami.
Wykładamy pergaminem blaszkę i wyrzucamy kawałki pity. Zapiekamy 10-15 minut.
W zależności jaki chcemy uzyskać smak, możemy zamienić przyprawy.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mój zdecydowany faworyt, tuż obok tarty śliwkowej <3 /Pati

    OdpowiedzUsuń

Drukuj