piątek, 6 lipca 2012

Naleśniki z malinami i serkiem mascarpone

Na dworze upał i większość zapewne nie ma ochoty spędzać czasu w jeszcze bardziej gorącej kuchni. Jeść jednak musimy, więc przydałoby się coś szybkiego, sycącego i jak zawsze pysznego. Ponieważ sezon owocowy nas rozpieszcza, mamy maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki i inne, zapraszam na naleśniki! 

Składniki na ciasto
szklanka mąki pełnoziarnistej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
łyżka oleju
 
Nadzienie:
250 g serka mascaropne
4 łyżki cukru pudru
maliny
 
Dodatkowo:
płatki migdałowe
 
Składniki na ciasto miksujemy lub mieszamy trzepaczką w misce, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem i połową malin.
Nakładamy serek na ciepłe naleśniki, dodajemy jeszcze kilka malin i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki posypujemy szczyptą cukru pudru oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj