środa, 11 lipca 2012

Cynamonowy deser z ciasta francuskiego

 
Przepis z programu "30 minut Jamiego", lekko zmodyfikowany, pyszniutki :]

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasto francuskiego
mąka
cynamon
1 mały jogurt
1 jajko
1 laska wanilii
5 łyżek cukru
1 pomarańcza

Na blacie rozwijamy ciasto i posypujemy je dużymi szczyptami cynamonu. Zwijamy powrotem ciasto i kroimy je na 4 kawałki. Umieszczamy je w 4 kokilkach i ugniatamy kciukami tak by ciasto przylegało do dna i ścianek. Wstaw kokilki do piekarnika nagrzanego do 220C i pieczemy 10 minut. W tym czasie do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajko, ziarenka z laski wanilii, 1 łyżkę cukru i skórkę z pomarańczy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolita masę.
Wyjmujemy kokilki z piekarnika. Ugniatamy łyżeczką napęczniałe ciasto, by zrobić miejsce na krem. Rozlewamy krem do ciastek i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Do małego rondelka wsypujemy 4 łyżki cukru i sok z całej pomarańczy. Podgrzewamy, ale nie mieszamy! robimy karmel. Nie należy karmelu dotyka ani próbować, gdyż można się bardzo poparzyć.
Wyjmujemy kokilki z piekarnika i polewamy ciasto karmelem. Zostawiamy do przestudzenia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj