czwartek, 13 lutego 2014

Ciasto na Walentynki

Jutro Walentynki. Wiem, że zwolenników tego święta jest tak dużo jak przeciwników - i mi to nie przeszkadza w zupełności. Każdy dzień jest dobry żeby okazać drugiej osobie uczucie, a jeśli Walentynki muszą Ci o tym przypominać to moim zdaniem jest coś nie tak ;)
Na Walentynki planowałam zorganizować jakąś fajną romantyczną kolację, ale już wiem że nic z tego nie będzie. Ostatnie dwa tygodnie są u mnie na bardzo wysokich obrotach, stąd też oprócz tego ciasta nie wrzucę już nic walentynkowego :/ Bardzo łatwe i ślicznie wyglądające ciasto, zainspirowane przepisem z portalu kotlet.tv .

Składniki na ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
3 łyżki kakao
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli

Składniki na masę malinową:
1 słoik dżemu malinowego
2 budynie śmietankowe z cukrem

Składniki na masę śmietankową:
400 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo:
galaretka malinowa

Piekarnik nastawiamy na 180C.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i wbijamy ponownie do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy do piany żółtka i chwileczkę ubijamy (30 sekund). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek, delikatnie łącząc składniki ze sobą. Do ciastka dodajemy oliwę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto już się upiekło. Jeśli patyczek jest suchy wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.
Robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i zostawiamy w chłodnym miejscu.
 Dżem malinowy przekładamy do rondelka, dodajemy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy.
Proszek budyniowy mieszkamy z 1/2 szklanki zimnej wody a następnie przelewamy do  gorących malin. Zagotowujemy całość, cały czas mieszając i następnie ściągamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy masę śmietankową.
Śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej cukier puder i ubijamy.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do bitej śmietany i mieszamy dokładnie. Wkładamy masę śmietankową do lodówki.
Biszkopt przekroić wzdłuż. Spodnią część biszkopta nasączamy (mocną herbatą, syropem lub alkoholem). Następnie smarujemy cały blat biszkopta masą malinową. Na masę malinową wykładamy całą masę śmietankową i rozsmarowujemy.
Bierzemy wykrawaczkę do ciasteczek w kształcie serca i wycinamy w drugim blacie biszkopta serduszka. Następnie tak poszatkowane ciasto układamy na masie śmietankowej i lekko dociskamy. Do dziur zrobionych wykrawaczką wlewamy lekko ściętą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, na czas ścięcia się galaretki.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Maliny i kakao... Moje ulubione połączenie. Pozdrowienia dla wszystkich zakochanych i tych trochę mniej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda to serducho! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo walentynkowo i pewnie jest równie słodkie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj