środa, 19 lutego 2014

Rodzynkowiec

Ciasto piekłam już jakiś czas temu i w zasadzie nie wiem czemu wcześniej go tutaj nie wrzuciłam. Mój mąż uwielbiam aż nadto rodzynki, i do każdego ciasta by te rodzynki wrzucał. Rok temu zrobiłam mu na urodziny tort z rodzynkami, a to ciasto jest kolejnym rodzynkowym eksperymentem dla jego podniebienia ;)

Składniki na ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 łyżki maku
2 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na krem:
300 g rodzynek
200 ml rumu
3 tabliczki gorzkiej czekolady
200 g masła

Dodatkowo:
1 dżem brzoskwiniowy

Dzień lub 2 dni wcześniej zalewamy rodzynki rumem.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Oddzielamy białka od żółtek, następnie ubijamy białka na sztywno. Po tym dodajemy do białek cukier i ponownie ubijamy. Na koniec dodajemy żółtka i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy do piany mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy. Dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy mak i wiórki kokosowe, mieszamy. Wykładamy kwadratową blachę papierem do pieczenia, wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Do drugiego ciasta dodajemy ekstrakt migdałowy i mieszamy. Wykładamy kwadratową blachę papierem do pieczenia, wylewamy na nie ciasto i również pieczemy przez 20 minut.
Upieczone ciasta zostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Robimy krem.
Topimy czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy masa czekoladowa będzie jednolita, dodajemy do niej rodzynki i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie układamy biszkopt migdałowy na talerzu. 1/2 dżemu brzoskwiniowego rozsmarowujemy na cieście. Następnie wylewamy na niego 1/2 kremu czekoladowo-rodzynkowego. Nakrywamy ciasto blatem makowo-kokosowego biszkopta. Rozsmarowujemy na nim pozostały dżem, a na koniec wylewamy pozostałą masę czekoladową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, żeby czekolada stężała.
Smacznego!

1 komentarz:

Drukuj