czwartek, 15 stycznia 2015

Tort ferrero rocher

Poszukując inspiracji na tort urodzinowy dla męża przeglądałam portal zmiksowani.pl . Chciałam upiec tort orzechowy, ale dokładnie nie byłam pewna jaki. I wtedy natrafiłam na kilka przepisów na tort ferrero rocher. Jak je zobaczyłam, stwierdziłam, że muszę taki zrobić. I to było to! Tort jest przepyszny, nie za słodki, wilgotny, czekoladowo-orzechowy. 

Składniki na biszkopt:
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki zmielonych orzechów
1/2 szklanki posiekanych migdałów
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao
 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy:
250 g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki nutelli
1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych ( takich bez polewy czekoladowej )

Dodatkowo:
1 szklanka posiekanych migdałów
1 szklanka zmielonych orzechów
8 kulek ferrero rocher (lub podobnych)
100 ml rum

Nastawiamy piekarnik na 180C.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do nich  zmielone orzechy i posiekane migdały i mieszamy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dalej ubijając dodajemy powoli cukier. Kiedy dodamy cały cukier, a piana będzie sztywna, wlewamy żółtka i przez parę sekund miksujemy. Do piany dodajemy powoli suche składniki i za pomocą łyżki delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Przekładamy masę do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie robimy test suchego patyczka i jeśli ciasto jest upieczone wyciągamy je do przestudzenia.
Przygotowujemy masę czekoladową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Miksujemy je na gładką masę, po czym dodajemy powoli ostudzoną czekoladę oraz nutellę. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Biszkopt kroimy na 3 krążki. Układamy pierwszy z nich na paterze i nasączamy go połową rumu (możemy rum rozcieńczyć wodą). Smarujemy biszkopt 1/3 masy czekoladowej. Następnie oprószamy masę połową pokruszonych wafelków. Przykrywamy drugim krążkiem biszkopta i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z rumem, masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim krążkiem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki pozostałą masą.
Boki tortu dekorujemy zmiksowanymi orzechami. Wierzch, przy krawędzi obsypujemy posiekanymi migdałami oraz dekorujemy kulkami ferrero. 
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda fenomenalnie :) Jestem pewna, że smakował bajecznie :)
    Najlepsze życzenia dla jubilata :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj