piątek, 23 stycznia 2015

Śniadanie- zapiekane kanapki z szynką, serem i musztardą

Kolejne śniadanie na blogu, nic nie poradzę - uwielbiam robić w weekendy wymyślne śniadania. Jakiś czas temu, nie pamiętam w jakiej gazecie codziennej był dodatek od LIDLa z przepisami na dania z ich pieczywem "Chrupiące z pieca" (przepisy te są też dostępne na ich stronie). Przeglądając tą małą książeczkę, kilka przepisów tak mi się spodobało, że stwierdziłam, że muszę je koniecznie wypróbować na śniadanie. I tak na pierwszy rzut idzie "Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką". Mega pychota!

Składniki:
1 chleb pełnoziarnisty
150 g szynki gotowanej
50 g musztardy
70 g tartego sera żółtego
50 g tartej mozzarelli
3 jajka
50 ml mleka
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
natka pietruszki

Nastawiamy piekarnik na 200C.
Chleb kroimy na kromki, a następnie każdą z nich smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy. Szynkę kroimy w paseczki. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła, a następnie układanie na niej 1/3 porcji chleba musztardą do góry. Na chlebie układamy 1/2 porcji pokrojonej szynki oraz 1/3 porcji startych serów. Przykrywamy kolejną porcja kromek chleba i powtarzamy czynność z szynką i serem. Na wierzch układamy ostatnią porcję kromek chleba, tym razem musztarda do dołu.
W miseczce mieszamy jajka, mleko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Zalewamy kanapki masą jajeczną, po czym posypujemy całość resztą startych serów.
Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj