wtorek, 30 grudnia 2014

Śniadanie - grzanki ze szpinakiem i jajkiem

Nowy rok najlepiej zacząć pysznym śniadaniem - żeby cały rok był tak smakowity. Moja propozycja na późne i bardzo leniwe śniadanie to grzanki ze szpinakiem i jajkiem - poezja smaku :)

Składniki na 3 grzanki:
3 kromki chleba pełnoziarnistego
100 g świeżego szpinaku
50 g sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
3 małe jaja
1 łyżka masła bazyliowego 
oliwa
sól, pieprz

Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią szpinak. dusimy go, aż liście zmiękną. Następnie dodajemy czosnek i ser gorgonzola. Mieszamy wszystko, podsmażamy i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Nastawiamy piekarnik na 200C.
Kromki chleba smarujemy masłem bazyliowym (można użyć zwykłego masła lub utrzeć trochę masła z kilkoma listkami bazylii). Wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy na nim kromki chleba i wkładamy do piekarnika na 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy grzanki, i łyżeczką nakładamy na nie szpinak tak, by środek grzanki był pusty. Następnie wbijamy w to miejsce na grzance jajko (najlepiej wbić jajko do szklanki i ze szklanki lać, nadmiar białka które się nie zmieści na grzance zostanie na w szklance). Posypujemy jajko odrobiną soli i wstawiamy grzanki ponownie do piekarnika. Pieczemy aż się białko zetnie.
Smacznego!


4 komentarze:

Drukuj