Wigilia już w środę. Czas leci strasznie szybko. Jeśli nie macie jeszcze skompletowanego menu na święta, polecam Wam pyszne kruche ciasteczka przekładane powidłami - radzę zrobić podwójną porcję, gdyż znikają w mgnieniu oka :)
Składniki (na około 40 sztuk złożonych ciasteczek):
500 g mąki krupczatki
250 g masła
3 żółtka
8 łyżek śmietany 18%
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Lukier:
2 białka
300 g cukru pudru
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
Zimne masło zagniatamy z mąką, żółtkami, śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią. Z ciasta forujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Białka ucieramy z cukrem pudrem na lukier.
Wyciągamy z lodówki ciasto, blat oprószamy lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na wysokość około 3 mm. Wykrawamy z ciasta gwiazdki (można równie dobrze użyć kieliszka i wycinać kółka) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde ciasteczko smarujemy odrobiną lukru.
Wkładamy tak przygotowane ciasteczka do piekarnika na 10-15 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do przestudzenia, a następnie smarujemy 1 ciasteczko stroną bez lukru powidłem śliwkowym i przykładamy drugim ciasteczkiem.
Smacznego!
wyglądają przeuroczo! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie ! Zabieram kilka do kawki ;)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :)
UsuńO mniam, jestem pewna, że smakowały bajecznie :) A wyglądają niesamowicie uroczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń