poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kruche składane ciasteczka z powidłem śliwkowym w kształcie gwiazdek

Wigilia już w środę. Czas leci strasznie szybko. Jeśli nie macie jeszcze skompletowanego menu na święta, polecam Wam pyszne kruche ciasteczka przekładane powidłami - radzę zrobić podwójną porcję, gdyż znikają w mgnieniu oka :)

Składniki (na około 40 sztuk złożonych ciasteczek):
500 g mąki krupczatki
250 g masła
3 żółtka
8 łyżek śmietany 18%
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Lukier:
2 białka
300 g cukru pudru

Dodatkowo:
powidła śliwkowe

Zimne masło zagniatamy z mąką, żółtkami, śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią. Z ciasta forujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Białka ucieramy z cukrem pudrem na lukier.
Wyciągamy z lodówki ciasto, blat oprószamy lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na wysokość około 3 mm. Wykrawamy z ciasta gwiazdki (można równie dobrze użyć kieliszka i wycinać kółka) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde ciasteczko smarujemy odrobiną lukru.
Wkładamy tak przygotowane ciasteczka do piekarnika na 10-15 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do przestudzenia, a następnie smarujemy 1 ciasteczko stroną bez lukru powidłem śliwkowym i przykładamy drugim ciasteczkiem.
Smacznego!

Świąteczne słodkości!

6 komentarzy:

Drukuj