wtorek, 26 listopada 2013

Gorąca czekolada

Przepraszam Was bardzo za tak długą nieobecność, ale bóle kręgosłupa spowodowane wypadkiem jaki miałam, uniemożliwiły mi korzystanie z kuchni. Przez ostatnie tygodnie odżywiałam się obiadkami teściowej, mrożonkami lub od wielkiego dzwonu daniami na telefon ;)
Na szczęście, pomału mi się poprawia i już jakieś szybkie małe rzeczy jestem w stanie w kuchni zrobić :)
Ponieważ dziś w Oławie spadł pierwszy śnieg od razu pomyślałam o gorącej czekoladzie z przyprawami, która rozgrzeje nas idealnie i pobudzi zmysły.

Składniki na 1 porcję:
125 ml mleka
4 łyżki śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
35 g gorzkiej czekolady
cynamon, kardamon, chili

W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż się czekolada rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.
Do czekolady dodajemy cynamon, kardamon i chili według uznania.
Gotowy napój przelewamy do kubeczka lub filiżanki, przyozdabiamy bitą śmietaną i delektujemy się smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj