Uwielbiam placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, z gulaszem, z keczupem lub różnego rodzaju sosami. Ciekawą modyfikacją tych placków jest dodanie do ciasta startej cukinii.
Składniki:
2 cukinie
5 ziemniaków
1 marchewka
1 duże jajko
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz
olej
mały jogurt
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, wycinamy nasiona i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Następnie myjemy marchewkę i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa wrzucamy do miski, jeśli za dużo puściły soków to lekko je odsączamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z każdej strony na brązowy kolor.
Jogurt mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Placki podajemy z sosem :]
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz