czwartek, 6 marca 2014

Czekoladowo-orzechowe ciasto typu brownie

 Wybaczcie tak długi zastój na blogu, ale sprawy rodzinne sprawiły, że nie miałam do blogowania kompletnie głowy. Mam nadzieje, że wszystkie sprawy już zamknęłam i spokojnie mogę się z Wami dzielić przepisami :)
Dziś trochę inne brownie - z dodatkiem orzechów.

Składniki na ciasto:
3 jajka
200 g mielonych orzechów
150 g brązowego cukru
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (ja użyłam Przyprawy do dań słodkich Kamisa)

Składniki na wierzch:
60 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany 30%
płatki migdałowe

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 170C.
Żółtka jaj oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy cukier oraz przyprawę i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej w 3 partiach czekoladę i miksujemy. Do masy dodajemy mielone orzechy i mieszamy dokładnie łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do masy czekoladowo-orzechowej i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy 35-40 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w małym rondelku. Polewamy nią ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Ciasto powinno być płaskie i wilgotne jak brownie.
Smacznego!

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

2 komentarze:

  1. Mam pomysł- ja Ci dam kawałek sernikomakowca, a ty mi dasz kawałek tego mega ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj