Było już ciasto marchewkowe i z cukinii, dziś proponuje ciasto z buraków. Buraki są słodkie, wilgotne i oddają nam właśnie to co najlepsze. Dzięki niemu ciasto jest troszkę podobne bo brownie - bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne. Jednym słowem pyszne!
Składniki na ciasto:
250g gorzkiej czekolady
250 g startych surowych buraków
250 g brązowego cukru
80 g mąki
50 g mielonych migdałów
25 g kakao
3 jaja
100 ml kawy
30 ml oleju słonecznikowego
1 laska wanilii
3 łyżki płynnego miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
1 biała czekolada
garść orzechów laskowych
lawenda
Piekarnik nastawiamy na 160C.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii i miód. Ubijamy, aż powstanie biała masa. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, mielone migdały i mieszamy delikatnie.
Starte buraki osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Do masy dodajemy buraki, gorzką czekoladę, kawę i olej. Mieszamy wszystko dokładnie. Przekładamy masę do formy. Pieczemy godzinę. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone (może być lekko oblepione bo ciasto ma być wilgotne), jeśli nie przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy jeszcze pół godziny.
Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oblewamy nim wierzch ciasta. Dekorujemy ciasto orzechami i lawendą.
Smacznego!
Z burakami ciasta są pyszne! Polecamy :)
OdpowiedzUsuńTo moje pierwsze i zgadzam się z Twoją opinią :]
UsuńSuper! Dodaj proszę baner akcji kwiecień plecień w przepisie i z przyjemnością go zaakceptuję:)
OdpowiedzUsuń