Sezon szparagowy w pełni, więc wrzucam szybki przepis na śniadanie!
Składniki:
2 jajka
1 łyżka mleka
4 białe szparagi
4 pomidorki koktajlowe
1 łyżka konserwowego groszku (lub mrożonego)
1 łyżka masła
sól
pieprz
oregano
Szparagi myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie sparzamy we wrzątku.Pomidorki myjemy i przez krótką chwilę sparzamy, po czym ściągamy z nich skórkę (trzeba to zrobić bardzo delikatnie, by się nie rozpadły - można zostawić pomidorki w skórce, ja wolę bez) i kroimy na połówki.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól i pieprz. Przez chwilę ubijamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wylewamy masę jajeczną i przykrywamy pokrywką.
Kiedy spód omletu zacznie się ścinać, układamy na nim szparagi, pomidorki oraz groszek, posypujemy odrobiną oregano i ponownie przykrywamy pokrywką. Kiedy masa jajeczna się zetnie, ściągamy z ognia i gotowe.
Smacznego!