Już jutro weekend, a co za tym idzie kolejne wolne śniadanie. Dziś proponuję Wam bardzo bogate i pożywne śniadanie: kiełbaski z sosem serowo-pieprzowym i tosty. Dzięki takiemu śniadaniu, nasz facet spokojnie da nam spokój w kwestii żywienia do wieczora, a jeśli napchamy go porządnie to może nawet dostaniemy coś jeszcze, np. przyzwolenie na zakupy z jego kartą kredytową ;] Mi wystarczy jednak jego miłość i zachwyt, który trzeba pobudzać co jakiś czas właśnie takim dużym śniadaniem ;)
Składniki:
3 dobrej jakości surowe kiełbaski
4 kromki chleba tostowego z ziarnami
4 plastry wędliny
4 plastry sera gouda
10 g sera gorgonzola
2 cebule
1 duży pomidor
2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
szczypiorek
2 ząbki czosnku
2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
masło
oliwa
2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w krążki. Kładziemy na niej kiełbaski. Obsmażamy z jednej strony, po czym przewracamy na drugą. Kiedy obie będą lekko zarumienione, ponownie przewracamy, nakłuwamy je nożykiem, wrzucamy do nich cebulę i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy kiełbaski przez 10-15 minut, co jakiś czas odwracając je oraz cebulę. Jeśli nie wypłynie z nich wystarczająco tłuszczu, należy dodać oliwy.
Sos serowo-pieprzowy:
Kroimy drobno 2 ząbki czosnku i małą cebulę. W małym rondelku rozpuszczamy 1 dużą łyżkę masła. Dorzucamy czosnek i cebulę, mieszamy aż się zaszkli. Zasypujemy 1 łyżką mąki, i mieszamy żeby się nie przypaliło. Ściągamy z ognie, zalewamy 1/2 szklanki wody i jednocześnie szybkim ruchem mieszamy żeby nie powstały nam grudki. Następnie kładziemy ponownie na ogniu, dorzucamy kawałki sera gorgonzola, mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Na deseczce rozkładamy zielony pieprz i rozgniatamy go lekko, po czym wrzucamy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Tosty z serem:
Nagrzewamy grill elektryczny lub inne urządzenie, w którym zrobicie tosty.
Kromki smarujemy bardzo cienko masłem, posypujemy czosnkiem granulowanym (lub też przeciśniętym przez praskę). Kładziemy na dwóch z nich plaster sera, 2 plastry szynki, ponownie plaster sera i przykrywamy drugą kromką. Następnie zamykamy 2 tosty w grillu i czekamy aż się ser fajnie roztopi.
Wszystkie części śniadania układamy ładnie na talerzu, dodajemy sałatę, pokrojonego w ósemki pomidora posypanego szczypiorkiem.
Smacznego!
piątek, 28 września 2012
poniedziałek, 24 września 2012
Hummus i chipsy z chlebka pita
Składniki na hummus:
200 g ciecierzycy z puszki
1/4 płynu z puszki z ciecierzycą
sok z 1 limonki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
3 łyżki pasty sezamowej tahini
Do miski wrzucamy odsączoną soczewicę. Dodajemy sok z limonki, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pastę sezamową. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera na gładką maskę. Dodajemy odrobinę płynu z puszki i miksujemy ponownie. Próbujemy odrobinę, doprawiamy ewentualnie solą, a jeśli jest jest "suchy" dodajemy jeszcze trochę płynu.
Hummus podajemy razem z chrupiącymi warzywami: marchewką lub ogórkiem lub z chlebkiem pita.
Ja proponuję Wam spróbować chipsów z chlebka pita.
Składniki:
1 opakowanie chlebka pita
oliwa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz kolorowy
płatki chili
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200C. Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zalewamy wszytko oliwą. Chlebki pita kroimy na małe trójkąty i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy, żeby na każdym kawałku chlebka była oliwa z przyprawami.
Wykładamy pergaminem blaszkę i wyrzucamy kawałki pity. Zapiekamy 10-15 minut.
W zależności jaki chcemy uzyskać smak, możemy zamienić przyprawy.
Smacznego!
środa, 19 września 2012
Conchiglioni faszerowane cukinią i ricottą
Składniki:
op. makaronu typu conchiglioni (duże muszle)
3 cukinie
2 czerwone papryki
200 g sera ricotta
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
bazylia i tymianek
oliwa
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z łyżką oliwy. Wrzucamy makaron i gotujemy go al dente.
Cukinie myjemy, tniemy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy na małe kawałki. Następnie myjemy paprykę, również usuwamy nasiona i kroimy w małą kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Mieszamy od czasu do czasu, przykrywamy pokrywką i pilnujemy aż zrobią się miękkie - trzeba uważać, żeby nie przeoczyć tego, bo cukinia się rozpadnie i będzie papka.
Kiedy na patelni cukinia się dusi, w małym rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy do niej pomidory z puszki, pokrojony w kostkę czosnek i gotujemy. Przyprawiamy sos pomidorowy solą, pieprzem i ziołami. Kiedy będzie już gotowy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką, żeby nie ostygł.
Do gotowej cukinii dodajemy ricottę oraz przyprawy. Mieszamy delikatnie i sprawdzamy czy jest dobrze doprawione w smaku.
Na talerzu wylewamy chochlę sosu pomidorowego.Conchiglioni nadziewamy farszem z cukinii i układamy na talerzu z sosem.
Makaron możemy również zapiec w piekarniku przez 15 minut. Wystarczy na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy i na nim układać nadziewany makaron. Całość można posypać jeszcze tartym serem, np. mozzarellą.
Smacznego!
środa, 12 września 2012
Sałatka z serem gorgonzola
Sałatka do pracy - kolorowa, chrupiąca i sycąca. Nie potrzebujemy dużo czasu żeby ją przygotować rano. W zasadzie możemy wszystkie składniki przygotować wieczorem, a wymieszać je rano.
Skład takiej sałatki sprawi, że nie powinniśmy mieć trudności w przetrwaniu nawet najgorszego dnia w pracy. Orzechy włoskie są źródłem magnezu, witamin z grupy B, błonnika, kwasów Omega-3 oraz dobrych tłuszczy roślinnych. Z kolei szpinak jest bogaty w kwas foliowy, witaminę B 11 i żelazo. Do tego gorgonzola jako źródło białka i wapnia. Jak dla mnie bomba!
Składniki:
duża garść świeżych liści szpinaku
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie (pokrojonych w plasterki)
50 g sera gorgonzola pokrojonego na kawałki
garść orzechów włoskich
pieprz
oliwa z suszonych pomidorów
mały ząbek czosnku
Liście szpinaku płuczemy i suszymy delikatnie papierowym ręcznikiem. Wrzucamy do pojemnika. Następnie dorzucamy do nich pokrojone pomidory i gorgonzolę, posypujemy pokruszonymi orzechami. Do mniejszego pojemniczka przelewamy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Dodajemy malutki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dodajemy pieprzu. Zamykamy pojemniki. Przed podaniem polać sałatkę przygotowanym sosem.
:]
Skład takiej sałatki sprawi, że nie powinniśmy mieć trudności w przetrwaniu nawet najgorszego dnia w pracy. Orzechy włoskie są źródłem magnezu, witamin z grupy B, błonnika, kwasów Omega-3 oraz dobrych tłuszczy roślinnych. Z kolei szpinak jest bogaty w kwas foliowy, witaminę B 11 i żelazo. Do tego gorgonzola jako źródło białka i wapnia. Jak dla mnie bomba!
Składniki:
duża garść świeżych liści szpinaku
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie (pokrojonych w plasterki)
50 g sera gorgonzola pokrojonego na kawałki
garść orzechów włoskich
pieprz
oliwa z suszonych pomidorów
mały ząbek czosnku
Liście szpinaku płuczemy i suszymy delikatnie papierowym ręcznikiem. Wrzucamy do pojemnika. Następnie dorzucamy do nich pokrojone pomidory i gorgonzolę, posypujemy pokruszonymi orzechami. Do mniejszego pojemniczka przelewamy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Dodajemy malutki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, dodajemy pieprzu. Zamykamy pojemniki. Przed podaniem polać sałatkę przygotowanym sosem.
:]
Subskrybuj:
Posty (Atom)