Już lada chwila sobota, a z nią jak zwykle czas na leniwe, a równocześnie troszkę bardziej skomplikowane śniadanie.
Składniki:
2 duże kromki chleba
10 białych szparagów
4 plastry szynki parmeńskiej
4 plastry sera gouda
2 jajka
masło
sól
ocet
oliwa
Bierzemy po kolei szparagi i oddzielamy od nich końcówki (chwytamy szparaga za końce i zginamy - szparag zawsze pęknie w dobrym miejscu). Następnie obieramy skórkę szparagów, a następnie wrzucamy do wody i gotujemy 15 minut.
Pajdy chleba smarujemy cieniutką warstwą masła i kładziemy na nim plasterek sera. Ugotowane i odcedzone szparagi dzielimy po 5 sztuk na każdy tost. Każda porcję szparagów obwijamy 2 plasterkami szynki. Kładziemy je na toście i przykrywamy plasterkiem sera. Tak przygotowane tosty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 10 minut.
W małym rondelku gotujemy lekko osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek octu.
Wg oryginalnego przepisu do wrzątku powinno się wbić jajko i mieszając łyżką zaganiać białko do żółtka. Ja straciłam w ten sposób 2 jajka, po czym przeszłam do drugiego sposobu.
Do kubka wkładam folię spożywczą, lekko rozsmarowuję na niej kroplę oliwy, a następnie wbijam do niego jajko. Zwijam końce folii, żeby jajko mi nie uciekło i wsadzam je do wrzątku i czekam aż się zetnie :]
Z piekarnika wyciągamy tosty, układamy na nich jajka, delikatnie je rozcinamy by żółtko mogło rozpłynąć się po kanapce.
Smacznego!
czwartek, 31 maja 2012
środa, 30 maja 2012
Kurczak w sosie curry z mango
Bardzo rzadko jemy z mężem ryż. Prawdopodobnie oboje przejedliśmy się nim przez okres studencki :] Robiąc curry z mango nie byłam przekonana co do smaku efektu końcowego. Nie lubię mango, smak tego owocu zawsze kojarzy mi się z jedzeniem sosny ;P Danie to okazało się jednak bardzo miłą niespodzianką - mango nabrało od mleczka kokosowego słodkiego smaku, a dzięki duszeniu stało się rozpływające w ustach. Dodatkowo chili i ostra papryka przełamują słodycz swoja ostrością. Pychota!
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 mango
165 ml mleczka kokosowego (mała puszka)
3 ząbki czosnku
200 g
ryżu (2 torebki)
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka curry
1-2 łyżeczki płatków chili
sól, pieprz, ostra papryczka
olej rzepakowy
W garnku gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu.
Filety kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę a
następnie skrapiamy sosem sojowy.
Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w kostkę
czosnek oraz kurczaka i podsmażamy. Następnie do mięsa dorzucamy mango i
wlewamy mleczko kokosowe. Dusimy wszystko 5 minut na małym ogniu. Dodajemy
przyprawy: curry, chili, ostrą papryczkę, pieprz i sól do smaku. Mieszamy
wszystko i dusimy kolejne 5 minut.
Kurczaka podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem.
Smacznego!
wtorek, 29 maja 2012
Muffiny z malinami
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
3 łyżki brązowego cukru
30 g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki mleka
1 jajo
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 opakowanie mrożonych malin
Maliny rozmrażamy. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej zaś składniki mokre. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy ze sobą starając się nie pozostawić grudek. Wrzucamy maliny, mieszamy bardzo delikatne. Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, a następnie do każdej z nich wkładamy po 2 łyżki ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 30 minut.
Smacznego!
piątek, 25 maja 2012
Jaja w sosie rzodkiewkowym
Czy jest coś lepszego na imprezach rodzinnych niż jajka w majonezie lub sosie tatarskim? Wydaje mi się, że nie :] Moja propozycja sosu do jajek miała na celu zmniejszenie ilości kalorii w podawanej przystawce. Wyszło przepysznie!
Składniki:
6 jaj
pęczek rzodkiewek
2 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
2 łyżki jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
szczypiorek
sól, pieprz
Jaja gotujemy na twardo. Rzodkiewki myjemy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miseczki kolejno dodajemy majonez, chrzan, śmietanę, sok z cytryny, pokrojony szczypiorek i rzodkiewki. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kosztujemy (do sosu można dodać rzeżuchę). Jajka kroimy na pół, układamy je na talerzu i zalewamy sosem.
Smacznego!
czwartek, 24 maja 2012
Młode ziemniaki zapiekane ze szpinakiem
Razem z mężem jesteśmy serożercami. W naszej lodówce zawsze jakiś się znajdzie - czy to feta, camembert, mozzarella czy zwykły ser żółty. Praktycznie do każdego dania dodaję trochę sera.
Poniżej przepis na pieczone młode ziemniaczki, oczywiście z dodatkiem ulubionych składników :]
Składniki:
5 młodych ziemniaków
1 opakowanie mrożonego szpinaku
60 g sera ricotta
4 plasterki sera gouda
1 duża mozzarella
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa
Umyte, nieobrane ziemniaki wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy je prawie do miękkości, odcedzamy i kroimy na połówki.
Na oliwie podsmażamy szpinak, dodajemy pokrojony czosnek i ser ricotta. Przyprawiamy sos do smaku.
Małe naczynia żaroodporne skrapiamy oliwą, układamy połówki ziemniaków, układamy na nich goudę, następnie szpinak, a na wierzchu układamy plasterki mozzarelli.
Tak przygotowane ziemniaki wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut.
Smacznego!
Poniżej przepis na pieczone młode ziemniaczki, oczywiście z dodatkiem ulubionych składników :]
Składniki:
5 młodych ziemniaków
1 opakowanie mrożonego szpinaku
60 g sera ricotta
4 plasterki sera gouda
1 duża mozzarella
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa
Umyte, nieobrane ziemniaki wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy je prawie do miękkości, odcedzamy i kroimy na połówki.
Na oliwie podsmażamy szpinak, dodajemy pokrojony czosnek i ser ricotta. Przyprawiamy sos do smaku.
Małe naczynia żaroodporne skrapiamy oliwą, układamy połówki ziemniaków, układamy na nich goudę, następnie szpinak, a na wierzchu układamy plasterki mozzarelli.
Tak przygotowane ziemniaki wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut.
Smacznego!
wtorek, 22 maja 2012
Czekoladowe ciasto z cukinii
Obiecane parę postów temu ciasto z cukinii. W smaku jest ono BARDZO czekoladowe, cukinii w ogóle nie czuć, jest wilgotne i idealnie pasuje do kawy :]
Składniki:
120
g miękkiego masła
pół
szklanki oleju
250 g cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu
naturalnego
300 g mąki
pszennej pełnoziarnistej
60 g kakao
2 szklanki
cukinii startej na tarce o dużych oczkach
60 g pokruszonej
gorzkiej czekolady
Polewa
czekoladowa:
100
g gorzkiej czekolady
40 g masła
50 g
pokruszonych orzechów włoskich
Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i
nadal miksujemy. Dodajemy cukier, ziarenka wanilii, sodę, proszek do pieczenia,
sól i znowu mieszamy. Następnie do masy wbijamy kolejno jajka i ponownie
miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i jogurt, mieszamy. Na końcu dodajemy cukinię i
pokruszoną czekoladę, delikatnie łączymy wszystko z masą.
Gotową masę przekładamy do
tortownicy i pieczemy przez około godzinę w piekarniku o temperaturze 180C.
Polewę
przygotowujemy w kąpieli wodnej. W garnku gotujemy wodę,
wkładamy do niego miseczkę z czekoladą i masłem, wymieszamy aż do uzyskania
polewy. Rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i posypujemy orzechami.
Smacznego!
środa, 16 maja 2012
Ciasto z rabarbarem
Miało być ciasto z malinami - wyszło z rabarbarem. Zmieniła się koncepcja ciasta, po tym jak w warzywniaku zobaczyłam piękne, młode łodygi rabarbaru. Rabarbar jest jeszcze jednym smakiem mojego dzieciństwa - u mojej babci na ogródku rósł rabarbar, więc w sezonie często było ciasto z rabarbarem, kompot czy knedle. Niebo w gębie :]
Składniki na ciasto:
150 g maki
50 g mąki ziemniaczanej
100 g zimnego masła pokrojonego kawałki
100 g cukru
4 żółtka
6 łyżek mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia
2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 mała puszka masy krówkowej
200 g cukru
4 białka
700 g pokrojonego rabarbaru
Składniki na ciasto:
150 g maki
50 g mąki ziemniaczanej
100 g zimnego masła pokrojonego kawałki
100 g cukru
4 żółtka
6 łyżek mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia
2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 mała puszka masy krówkowej
200 g cukru
4 białka
700 g pokrojonego rabarbaru
Z podanych składników zagniatamy kruche
ciasto i wsadzamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując
blat mąką. Delikatnie przekładamy ciasto do blaszki na tartę. Na spodzie ciasta rozcieramy masę krówkową, a następnie na niej układamy pokrojony rabarbar. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut.
Z białek ubijamy porządnie sztywną pianę, dosypując
stopniowo cukier. Podpieczone ciasto
wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pianę. Ponownie zapiekamy tartę około 30 minut.
Smacznego!
poniedziałek, 14 maja 2012
Salsa
Przy okazji odwiedzin znajomych zrobiłam tosty z serem a do tego kilka sosów: salsa, guacamole, tzatziki oraz humus. Jest to świetna alternatywa na niezdrowe przekąski takie jak czipsy, chrupki, prażynki czy paluszki. Poza walorem zdrowotnym jest to świetna przekąska ze względu na smak oraz wygląd, a jak wiadomo, jemy potrawy również oczami :]
Składniki:
4 średnie pomidory
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 papryczka peperoni (czerwona)
1 papryczka jalapeno (zielona)
1 ząbek czosnku
sok z połowy limonki
sól, pieprz
Pomidory zalewamy wrzątkiem, po czym osuszamy je i ściągamy z nich skórkę. W drobną kosteczkę kroimy pomidory, połówki papryk i cebulę. Od papryczek odcinamy ogonek i kroimy je drobno razem z pestkami. Wrzucamy wszystko do miseczki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i sok z limonki. Mieszamy. Jeśli nie lubimy ostrego smaku, możemy pominąć papryczkę jalapeno.
Składniki:
4 średnie pomidory
1 czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 papryczka peperoni (czerwona)
1 papryczka jalapeno (zielona)
1 ząbek czosnku
sok z połowy limonki
sól, pieprz
Pomidory zalewamy wrzątkiem, po czym osuszamy je i ściągamy z nich skórkę. W drobną kosteczkę kroimy pomidory, połówki papryk i cebulę. Od papryczek odcinamy ogonek i kroimy je drobno razem z pestkami. Wrzucamy wszystko do miseczki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i sok z limonki. Mieszamy. Jeśli nie lubimy ostrego smaku, możemy pominąć papryczkę jalapeno.
piątek, 11 maja 2012
Smażona wątróbka drobiowa
Wątróbkę się lubi albo nie znosi. Nie ma wypośrodkowania. Podroby - nerki, płuca, żołądki, wątróbki jak i kaszanki nie docierają do wszystkich. A szkoda, bo ja jestem wielką fanką wątróbki, a kaszanka z grilla jest moją alternatywą kiełbasy :]
Składniki:
300 g
wątróbki drobiowej
3 łyżki mąki
Olej
Sól
Wątróbki myjemy i osuszamy delikatnie. Obtaczamy je w mące.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbki. Ja nie dodaję cebuli,
ale Ci co mogą ja jeść powinni dodać w tym miejscu pokrojona cebulę. Smażyć
wątróbkę tak długo jak ktoś lubi – ja wolę lekko krwistą. Po podaniu na talerz
posypujemy wątróbki solą. Podawać z ziemniakami lub chlebem.
wtorek, 8 maja 2012
Kanapka z suszonymi pomidorami
Poranne wstawanie do pracy jest ciężką sprawą. Chyba nie mam wśród znajomych ludzi, którzy bez bólu wstają rano :]
Żeby ten trud złagodzić, robię zawsze mężowi śniadanie do pracy - kanapki, sałatki, makarony. Kiedy w pracy otwiera swoje śniadanie wiem, że się uśmiechnie i chodź na chwile odstresuje jedząc coś pysznego.
Składniki:
1 bułka francuska lub 1/2 bagietki
1 mozzarella
garść rukoli
kilka suszonych pomidorków
łyżeczka masła
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy masłem. Rukolę płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym a następnie układamy na bułce. Mozzarellę kroimy i układamy na sałacie. Następnie na serze układamy pomidorki i przykrywamy druga połową bułki.
Pakujemy w folię spożywczą w całości, albo pokrojoną na mniejsze porcje.
Smacznego!
Żeby ten trud złagodzić, robię zawsze mężowi śniadanie do pracy - kanapki, sałatki, makarony. Kiedy w pracy otwiera swoje śniadanie wiem, że się uśmiechnie i chodź na chwile odstresuje jedząc coś pysznego.
Składniki:
1 bułka francuska lub 1/2 bagietki
1 mozzarella
garść rukoli
kilka suszonych pomidorków
łyżeczka masła
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy masłem. Rukolę płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym a następnie układamy na bułce. Mozzarellę kroimy i układamy na sałacie. Następnie na serze układamy pomidorki i przykrywamy druga połową bułki.
Pakujemy w folię spożywczą w całości, albo pokrojoną na mniejsze porcje.
Smacznego!
poniedziałek, 7 maja 2012
Piernik na piwie
Składniki:
500 g mąki pełnoziarnistej
1 szklanka ciemnego miodu (np. gryczanego)
4 jaja (żółtka oddzielone od białek)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka jasnego piwa
1 kostka margaryny
przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
duża garść orzechów i rodzynek
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy do masy po jednym żółtku i mieszamy. Do masy wlewamy miód i przyprawy, ponownie mieszamy. Kolejno wlewamy piwo, wsypujemy mąkę i bakalie, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubita z białek i delikatnie łączymy ją z masą.
Piernik przelewamy do dwóch małych keksówek i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180C.
Subskrybuj:
Posty (Atom)