Dziś po pracy, razem z mężem, jedziemy na pierwszy w tym roku turniej rycerski. Przez dwa dni będziemy się bawić na zamku w Kliczkowie, chodzić w historycznych strojach i relaksować się błoga sielanką. Na pewno będziemy jeść jedną z potraw narodowych - bigos, który jest w polskiej kuchni obecny od ponad 500 lat.
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg żeberek
2 laski kiełbasy śląskiej
300 g boczku wędzonego
6 suszonych grzybków
4 suszone śliwki
2 listki laurowe
4 ziarna jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziarna pieprzu
szczypta kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jabłko (obrane i pokrojone)
Kapustę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy do pełna wodą i gotujemy na średnim ogniu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy żeberka. Kiedy będą przyrumienione przekładamy je na deskę i kroimy na małe kawałeczki. 2 kiełbasy kroimy na małe kosteczki.
Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy go na patelni (można podsmażyć go z cebulką - ja ze względu na uczulenie, nie używam cebuli).
Do kapusty dodajemy żeberka, kiełbasę, boczek oraz wszystkie przyprawy, koncentrat i jabłka. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, gotujemy aż kapusta zmięknie.
Najlepszy jest na drugi dzień :]
poniedziałek, 30 kwietnia 2012
czwartek, 26 kwietnia 2012
Ciasto bananowe
Od jakiegoś czasu interesują mnie wypieki na bazie owoców i warzyw. Ciasto marchewkowe, z cukinii albo buraków. W niedługim czasie będę musiała wrzucić na bloga te ciasta :] Aktualnie przedstawiam przepis ciasta na bazie bananów :)
Składniki:
200 g
mąki pełnoziarnistej
50 g
masła
175 g
brązowego cukru
2 jaja
ok. 350 g
rozgniecionych bananów
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
60 g
posiekanych migdałów
30 g
pokrojonych suszonych śliwek
W dużej misce ucieramy mikserem masło z cukrem na puszystą
masę. Ciągle mieszając wbijamy kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy
rozgniecione banany i dokładnie miksujemy. Proszek do pieczenia, sól i sodę
mieszamy z mąką na następnie dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy. Na
koniec dodajemy bakalie. Ciasto przekładamy do podłużnej formy i pieczemy w
temperaturze 180C
przez 1 - 1,5 godziny (należy sprawdzić wykałaczka czy ciasto jest już
upieczone).
Smacznego!
wtorek, 24 kwietnia 2012
Sałatka z kurczakiem i awokado
Kiedy wracam z treningu (kiedyś to był pole dance, aktualnie będzie zumba) mam straszną ochotę jeść bez końca. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że cały wysiłek poszedł na marne najchętniej zapycham się sałatką z dodatkiem kurczaka, czasem brokuł lub jajkiem.
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
20 g sera pleśniowego
2 jajka ugotowane na twardo
2 pomidory
1 awokado
duża garść rukoli
duża garść roszponki
sól, pieprz, ostra papryka
sos winegret
oliwa
Kroimy kurczaka na małe kawałeczki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie podsmażamy na oliwie. Obieramy awokado, kroimy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy całość w małą kostkę. Pomidory i ser również kroimy w kostkę. Obieramy jajka i kroimy je na ćwiartki. Myjemy rukolę i roszponkę, a następnie delikatnie osuszamy je ręcznikiem papierowym.
Do miseczki wrzucamy rukolę, na nią kładziemy kurczaka, następnie pomidory, ser pleśniowy, awokado, roszponkę i jajka. Całość polewamy sosem winegret.
Smacznego!
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
20 g sera pleśniowego
2 jajka ugotowane na twardo
2 pomidory
1 awokado
duża garść rukoli
duża garść roszponki
sól, pieprz, ostra papryka
sos winegret
oliwa
Kroimy kurczaka na małe kawałeczki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie podsmażamy na oliwie. Obieramy awokado, kroimy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy całość w małą kostkę. Pomidory i ser również kroimy w kostkę. Obieramy jajka i kroimy je na ćwiartki. Myjemy rukolę i roszponkę, a następnie delikatnie osuszamy je ręcznikiem papierowym.
Do miseczki wrzucamy rukolę, na nią kładziemy kurczaka, następnie pomidory, ser pleśniowy, awokado, roszponkę i jajka. Całość polewamy sosem winegret.
Smacznego!
poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Babeczki kokosowo-orzechowe
Mała rzecz, która cieszy i na pewno nie pójdzie w biodra (no chyba że zjemy więcej niż 2 ;P ).
Smacznego :]
Składniki:
1 i 1/4 szklanki chudego mleka
1,5 łyżeczki miodu
2 szklanki wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki miodu
2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka zmielonych orzechów
1/2 szklanki brązowego cukru
¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 roztrzepane jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 roztrzepane jajka
W małym rondelku zagotowujemy mleko z miodem, a następnie odstawiamy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe, orzechy, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Napełniamy masą papilotki do muf finek (około 12 sztuk). Pieczemy na złoty kolor, przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200C. Zanim wyjmiemy babeczki najlepiej sprawdźmy patyczkiem czy są upieczone.
piątek, 20 kwietnia 2012
Tagliatelle z krewetkami
Piękną mamy dziś pogodę - świeci słońce i jest ciepło. Mam ochotę usiąść w ogrodzie, poczytać książkę a później zjeść coś pysznego i lekkiego, co przypomni, że wakacje już coraz bliżej. Krewetki. Uwielbiam je i kojarzą mi się z wakacjami we Włoszech i Hiszpanii.
Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
300 g mrożonych krewetek tygrysich
1 puszka pomidorów
1 mozzarella
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
oliwa
sól, pieprz
W garnku gotujemy makaron al dente. Krewetki rozmrażamy i wysuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony czosnek. Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy sól, pieprz i dusimy przez 3 minuty. Następnie dodajemy do sosu krewetki i dusimy kolejne 5 minut. W między czasie odcedzamy makaron. Do sosu wrzucamy pokrojoną mozzarellę oraz natkę pietruszki. Mieszamy delikatnie, następnie łączymy z makaronem.
Smacznego!
Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
300 g mrożonych krewetek tygrysich
1 puszka pomidorów
1 mozzarella
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
oliwa
sól, pieprz
W garnku gotujemy makaron al dente. Krewetki rozmrażamy i wysuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony czosnek. Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy sól, pieprz i dusimy przez 3 minuty. Następnie dodajemy do sosu krewetki i dusimy kolejne 5 minut. W między czasie odcedzamy makaron. Do sosu wrzucamy pokrojoną mozzarellę oraz natkę pietruszki. Mieszamy delikatnie, następnie łączymy z makaronem.
Smacznego!
środa, 18 kwietnia 2012
Zapiekanka z bakłażanem
Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane. Taka zapiekanka nie jest wymagająca - ziemniaki w praktycznie każdej kuchni się znajdą, a do tego wszystko co znajdziemy w lodówce. Najlepiej kiedy mamy świeże warzywa, ale i bez nich zapiekanka wyjdzie smaczna i sycąca. Gorąco polecam zapiekankowe eksperymenty :]
Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory
350 g brokułów
4 duże ziemniaki
1 opakowanie mini mozzarelli
1 jajko
szklanka mleka
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa
W dwóch garnach gotujemy osoloną wodę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Następnie wrzucamy je do wrzątku i gotujemy niecałe 10 minut, aż zaczną mięknąć.
Brokuły kroimy na różyczki i wrzucamy do drugiego garnka z wrzątkiem. Blanszujemy je przez 5 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200C. Myjemy bakłażana, a następnie kroimy go na plasterki. Blachę wykładamy pergaminem, polewamy go oliwą i rozsmarowujemy cienką warstwą, solimy i dopiero kładziemy obok siebie kawałki bakłażana. Pieczemy go około 5 minut.
Naczynie ceramiczne smarujemy oliwą. Na dnie układamy plasterki ziemniaków, na nie wrzucamy brokuły, następnie małe kuleczki mozzarelli, plasterki pomidorów i bakłażana. W miseczce mieszamy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, mleko, sól i pieprz. Zalewamy sosem zapiekankę, a na wierzchu układamy plasterki sera żółtego. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Smacznego!
Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory
350 g brokułów
4 duże ziemniaki
1 opakowanie mini mozzarelli
1 jajko
szklanka mleka
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa
W dwóch garnach gotujemy osoloną wodę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Następnie wrzucamy je do wrzątku i gotujemy niecałe 10 minut, aż zaczną mięknąć.
Brokuły kroimy na różyczki i wrzucamy do drugiego garnka z wrzątkiem. Blanszujemy je przez 5 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200C. Myjemy bakłażana, a następnie kroimy go na plasterki. Blachę wykładamy pergaminem, polewamy go oliwą i rozsmarowujemy cienką warstwą, solimy i dopiero kładziemy obok siebie kawałki bakłażana. Pieczemy go około 5 minut.
Naczynie ceramiczne smarujemy oliwą. Na dnie układamy plasterki ziemniaków, na nie wrzucamy brokuły, następnie małe kuleczki mozzarelli, plasterki pomidorów i bakłażana. W miseczce mieszamy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, mleko, sól i pieprz. Zalewamy sosem zapiekankę, a na wierzchu układamy plasterki sera żółtego. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Smacznego!
piątek, 13 kwietnia 2012
Filet z kurczaka w panierce ze słonecznika
Od czasu do czasu nachodzi mnie chęć, żeby zjeść coś z tradycyjnej kuchni polskiej. Niestety, są to potrawy bardzo tłuste, dlatego pozwalam sobie na nie 2-3 razy w miesiącu. Uważam, że nie powinniśmy sobie odmawiać przyjemności kulinarnych, jeśli nie przesadzamy z ilością i częstotliwością. Gorzej mają ludzie, którzy są chorzy albo maja uczulenie na niektóre produkty i z tych względów nie mogą jeść wszystkiego. Patrząc na to jednak z drugiej strony, takie osoby mają (z pewnego rodzaju przymusu) okazję próbować zmieniać przepisy i tworzyć zupełnie nowe :] ja jestem uczulona na cebulę, stąd w moich przepisach cebula, por, szczypiorek i inne występują tylko sporadycznie, kiedy prezentuje danie ugotowane dla kogoś :]
Eksperymentujcie więc :) Niżej przedstawiam przepis na tradycyjny filet z kurczaka w panierce, ale troszkę zmieniłam koncepcję panierki :]
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 małe jajka
1 szklanka pestek słonecznika
mąka
bułka tarta
sól, pieprz, papryka ostra
olej
Filety myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż, żeby uzyskać 4 kotlety. Lekko zbijamy każdy filet, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Na jednym talerzu wysypujemy mąkę, w drogim rozbijamy jajka, a na trzeci wysypujemy bułkę tarta i słonecznik (w proporcji 1 bułka tarta : 3 słonecznik).
Każdy filet maczamy najpierw w mące, później w jajku a na końcu w słoneczniku.Należy panierkę mocno docisnąć do mięsa.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety przez około 3 minuty z każdej strony (aż panierka się przyrumieni). Jeśli nie uda nam się usmażyć wszystkich porcji za jednym razem, powinniśmy wymienić olej i dopiero wtedy smażyć kolejną porcję (w innym wypadku resztki panierki które zostały w oleju zaczną się przypalać i będzie śmierdzieć spalenizną w domu :) .
Filety podałam z kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym i ogórkami konserwowymi.
Smacznego!
środa, 11 kwietnia 2012
Makaron z zielonym sosem
Przez okres świąteczny prawie 3 doby spędziłam w kuchni, w dodatku końca obżarstwa nie było widać, więc dziś mam chwilowy wstręt do gotowania (ale powinno mi przejść za góra dwa dni :) W związku z tym potrzebne mi było danie szybkie i pożywne - żebym nie musiała za chwile do kuchni wracać :]
Składniki:
1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego typu penne
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 małe cukinie
50 g sera pleśniowego rokpol
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka oliwy
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią szpinak i dusimy na małym ogniu. Kiedy będzie już całkowicie rozmrożony, dodajemy pokrojone w kosteczkę czosnek oraz cukinie. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż cukinia zacznie robić się miękka. Dodajemy następnie pokruszony ser pleśniowy, mieszamy, kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente odcedzamy, a następnie wrzucamy do garnka. Do makaronu wlewamy zielony sos, mieszamy i podajemy na talerzu. Wierzch można posypać startym serem.
Smacznego!
Składniki:
1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego typu penne
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 małe cukinie
50 g sera pleśniowego rokpol
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka oliwy
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią szpinak i dusimy na małym ogniu. Kiedy będzie już całkowicie rozmrożony, dodajemy pokrojone w kosteczkę czosnek oraz cukinie. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż cukinia zacznie robić się miękka. Dodajemy następnie pokruszony ser pleśniowy, mieszamy, kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente odcedzamy, a następnie wrzucamy do garnka. Do makaronu wlewamy zielony sos, mieszamy i podajemy na talerzu. Wierzch można posypać startym serem.
Smacznego!
niedziela, 8 kwietnia 2012
Mazurek
Dziś wielkanoc, na nogach jestem od 6:30, ale czego nie zrobi gospodarz gdy ma gości na święta :] Trzeba było ugotować żurek, naszykować stół, jaja, pokroić ciasta które 2 dni się piekło, szynki i pasztet...strasznie dużo roboty :] Ale teraz mam chwilkę wytchnienia, to podzielę się z Wami mazurkiem.
Składniki:
150 g suszonych pokrojonych na kawałki fig
200 g rodzynek
50 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g pokrojonych na kawałki daktyli
150 g pokrojonych migdałów
50 g suszonej żurawiny
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
nasionka z laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
70 g mąki
3 jaja
150 g cukru
1 płat wafla
400 g gotowej masy krówkowej (mała puszka)
W misce mieszamy 11 pierwszych składników. Ubijamy sztywną pianę z białek, następnie dodajemy do nich żółtka utarte z cukrem. Do miski z bakaliami dodajemy masę jajeczną i bardzo delikatnie mieszamy.
Blachę wykładamy pergaminem, na niego kładziemy wafla, a następnie równomiernie rozkładamy na nim masę. Pieczemy w temperaturze 170C przez około 30 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu smarujemy mazurka gotową masą krówkową i dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Składniki:
150 g suszonych pokrojonych na kawałki fig
200 g rodzynek
50 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
150 g pokrojonych na kawałki daktyli
150 g pokrojonych migdałów
50 g suszonej żurawiny
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
nasionka z laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
70 g mąki
3 jaja
150 g cukru
1 płat wafla
400 g gotowej masy krówkowej (mała puszka)
W misce mieszamy 11 pierwszych składników. Ubijamy sztywną pianę z białek, następnie dodajemy do nich żółtka utarte z cukrem. Do miski z bakaliami dodajemy masę jajeczną i bardzo delikatnie mieszamy.
Blachę wykładamy pergaminem, na niego kładziemy wafla, a następnie równomiernie rozkładamy na nim masę. Pieczemy w temperaturze 170C przez około 30 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu smarujemy mazurka gotową masą krówkową i dekorujemy według uznania.
Smacznego!
sobota, 7 kwietnia 2012
Migdałowa babka
W tym roku postanowiłam zrobić babkę według nowego przepisu. Znalazłam go na portalu www.kwestiasmaku.pl. Babka wyszła przepyszna, a polewa jest NIEZIEMSKO idealna jeśli chodzi o smak i konsystencję :]
Składniki na ciasto:
130 g białej czekolady połamanej na kawałki
80 g masał
8 łyżek cukru
3 jajka
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
Składniki na polewę:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżka soku z pomarańczy
Do miski wrzucamy czekoladę i masło. Miseczkę wsadzamy do garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Jak już uzyskamy płynną masę maślano-czekoladową dodajemy cukier i żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ubijamy pianę z białek i następnie dodajemy je delikatne do masy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Masę przekładamy do formy na babkę i pieczemy w 180C przez ok. godzinę.
Do miseczki wrzucamy czekoladę, wlewamy śmietankę i sok z pomarańczy. Miseczkę ustawiamy w garnku z gotującą się wodą, mieszamy aż uzyskamy płynną masę. Wyciągamy z garnka i wstawiamy do lodówki żeby szybciej stężała.
Kiedy babka się upiecze i ostudzi wyciągamy ją z formy, a następnie oblewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
Składniki na ciasto:
130 g białej czekolady połamanej na kawałki
80 g masał
8 łyżek cukru
3 jajka
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
Składniki na polewę:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżka soku z pomarańczy
Do miski wrzucamy czekoladę i masło. Miseczkę wsadzamy do garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Jak już uzyskamy płynną masę maślano-czekoladową dodajemy cukier i żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ubijamy pianę z białek i następnie dodajemy je delikatne do masy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Masę przekładamy do formy na babkę i pieczemy w 180C przez ok. godzinę.
Do miseczki wrzucamy czekoladę, wlewamy śmietankę i sok z pomarańczy. Miseczkę ustawiamy w garnku z gotującą się wodą, mieszamy aż uzyskamy płynną masę. Wyciągamy z garnka i wstawiamy do lodówki żeby szybciej stężała.
Kiedy babka się upiecze i ostudzi wyciągamy ją z formy, a następnie oblewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
środa, 4 kwietnia 2012
Smakowite wypieki
W ostatni weekend byłam w Rzeszowie, odwiedzić rodziców. Idąc sobie droga zauważyłam na witrynie kiosku gazetkę z dodatkiem w postaci 6 silikonowych foremek na muffinki. Zainteresowałam się ta nowością i oczywiście ją kupiłam :] Cena promocyjna 4,99 do tego w sumie cieniutka gazeta z około 8 przepisami, no i oczywiście foremki. Jestem bardzo zadowolona z zakupu - w tej cenie raczej nie da się kupić silikonowych foremek. Są one troszkę cieńsze niż te, które wygrałam w konkursie Margaryny z Kruszwicy, ale to dużej różnicy mi nie robi. W numerze 2 dostępna będzie forma keksowa, natomiast w 3 okrągła. Cena od drugiego numeru wyniesie 19,99 ale to w dalszym ciągu atrakcyjna cena. W kolejnych numerach maja być łopatki, foremki w kształcie kwiatów, serduszek czy miśków.
Polecam poszukać w kiosku lub Empiku i zapoznać się z ich ofertą :]
Polecam poszukać w kiosku lub Empiku i zapoznać się z ich ofertą :]
poniedziałek, 2 kwietnia 2012
Sałatka z roszponką i camembertem
Ciesze się bardzo, że wiosna już zawitała. Już za chwilę w sklepach będzie coraz więcej świeżych owoców i warzyw - sałaty, pomidory :] W oczekiwaniu na te specjały polecam Wam kolejną sałatkę :]
Składniki (na 2 porcje):
2 serki camembert
250-300 g roszponki
1 duża pomarańcza
garść orzechów włoskich
jajko
bułka tarta
olej
sos winegret (gotowy, w proszku lub można zrobić samemu)
Przygotowujemy camembert według mojego przepisu. Obieramy pomarańczę ze skórki, a następnie pozbawiamy ją białych błonek, starając się zachować jak największe kawałki (ja odkrawam nożem zewnętrzne błony a następnie delikatnie wycinam cząstki pomarańczy.
Na talerzu układamy opłukana roszponkę, dodajemy pomarańczę, posypujemy pokruszonymi kawałkami orzechów i polewamy sosem winegret. Na sama górę kładziemy smażony ser.
Jeśli ktoś nie lubi smażonego sera, można camembert pokroić na kawałki i podać jako przystawkę.
Składniki (na 2 porcje):
2 serki camembert
250-300 g roszponki
1 duża pomarańcza
garść orzechów włoskich
jajko
bułka tarta
olej
sos winegret (gotowy, w proszku lub można zrobić samemu)
Przygotowujemy camembert według mojego przepisu. Obieramy pomarańczę ze skórki, a następnie pozbawiamy ją białych błonek, starając się zachować jak największe kawałki (ja odkrawam nożem zewnętrzne błony a następnie delikatnie wycinam cząstki pomarańczy.
Na talerzu układamy opłukana roszponkę, dodajemy pomarańczę, posypujemy pokruszonymi kawałkami orzechów i polewamy sosem winegret. Na sama górę kładziemy smażony ser.
Jeśli ktoś nie lubi smażonego sera, można camembert pokroić na kawałki i podać jako przystawkę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)