Dziś prezentuję przepyszne ciasto z musem truskawkowym wg przepisu z bloga Kwestia Smaku "Kostka wiosenna". Robiłam to ciasto 2 razy, za każdym znikało zdecydowanie za szybko :) Gorąco polecam!
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na mus truskawkowy:
500 g mrożonych truskawek
1 laska wanilii
1 łyżka żelatyny
400 g śmietanki 36%
100 g śmiatanki 30%
5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
1 dżem truskawkowy
50 g białek czekolady
1 łyżka oleju
Nastawiamy piekarnik na 170C.
Ubić białka jaj na sztywna pianę. Dodać do nich cukier i ponownie ubijać, aż piana ponownie będzie sztywna. Dodajemy żółtka i miksujemy przez chwilę. Następnie do masy dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy o wymiarach 20x30 cm.
Pieczemy 20 minut do testu suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i szostawiamy do przestudzenia.
Truskawki odmrażamy, miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sitko, pozbywając się pestek. Do truskawek dodajemy ziarenka z laski wanilii.
Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach wody (około 10 minut), a następnie
rozpuszczamy delikatnie podgrzewając i mieszając. Dodajemy kilka łyżek
zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy żelatynę do reszty musu
truskawkowego i ponownie mieszamy.
Obydwie śmietanki ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Dodajemy przetarte truskawki i miksujemy.
Ostudzony
biszkopt smarujemy
dżemem, a następnie pokrywamy musem truskawkowym i wstawiamy do lodówki na
minimum 2 godziny.
Białą czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem oleju i polewamy po cieście przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz