Kolejne śniadanie na blogu, nic nie poradzę - uwielbiam robić w weekendy wymyślne śniadania. Jakiś czas temu, nie pamiętam w jakiej gazecie codziennej był dodatek od LIDLa z przepisami na dania z ich pieczywem "Chrupiące z pieca" (przepisy te są też dostępne na ich stronie). Przeglądając tą małą książeczkę, kilka przepisów tak mi się spodobało, że stwierdziłam, że muszę je koniecznie wypróbować na śniadanie. I tak na pierwszy rzut idzie "Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką". Mega pychota!
Składniki:
1 chleb pełnoziarnisty
150 g szynki gotowanej
50 g musztardy
70 g tartego sera żółtego
50 g tartej mozzarelli
3 jajka
50 ml mleka
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
natka pietruszki
Nastawiamy piekarnik na 200C.
Chleb kroimy na kromki, a następnie każdą z nich smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy. Szynkę kroimy w paseczki. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła, a następnie układanie na niej 1/3 porcji chleba musztardą do góry. Na chlebie układamy 1/2 porcji pokrojonej szynki oraz 1/3 porcji startych serów. Przykrywamy kolejną porcja kromek chleba i powtarzamy czynność z szynką i serem. Na wierzch układamy ostatnią porcję kromek chleba, tym razem musztarda do dołu.
W miseczce mieszamy jajka, mleko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Zalewamy kanapki masą jajeczną, po czym posypujemy całość resztą startych serów.
Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Smacznego!
Strony
▼
piątek, 23 stycznia 2015
czwartek, 15 stycznia 2015
Tort ferrero rocher
Poszukując inspiracji na tort urodzinowy dla męża przeglądałam portal zmiksowani.pl . Chciałam upiec tort orzechowy, ale dokładnie nie byłam pewna jaki. I wtedy natrafiłam na kilka przepisów na tort ferrero rocher. Jak je zobaczyłam, stwierdziłam, że muszę taki zrobić. I to było to! Tort jest przepyszny, nie za słodki, wilgotny, czekoladowo-orzechowy.
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki zmielonych orzechów
1/2 szklanki posiekanych migdałów
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy:
250 g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki nutelli
1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych ( takich bez polewy czekoladowej )
Dodatkowo:
1 szklanka posiekanych migdałów
1 szklanka zmielonych orzechów
8 kulek ferrero rocher (lub podobnych)
100 ml rum
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy
do nich zmielone orzechy i posiekane migdały i mieszamy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dalej ubijając dodajemy powoli cukier. Kiedy dodamy cały cukier, a piana będzie sztywna, wlewamy żółtka i przez parę sekund miksujemy. Do piany dodajemy powoli suche składniki i za pomocą łyżki delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Przekładamy masę do okrągłej tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie robimy test suchego patyczka i jeśli ciasto jest upieczone wyciągamy je do przestudzenia.
Przygotowujemy masę czekoladową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia.
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Miksujemy je na gładką masę, po czym dodajemy powoli ostudzoną czekoladę oraz nutellę.
Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Biszkopt kroimy na 3 krążki. Układamy pierwszy z nich na paterze i nasączamy go połową rumu (możemy rum rozcieńczyć wodą). Smarujemy biszkopt 1/3 masy
czekoladowej. Następnie oprószamy masę połową pokruszonych wafelków. Przykrywamy drugim krążkiem biszkopta i lekko
dociskamy. Powtarzamy czynność z rumem, masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim krążkiem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki pozostałą masą.
Boki tortu dekorujemy zmiksowanymi orzechami. Wierzch, przy krawędzi obsypujemy posiekanymi migdałami oraz dekorujemy kulkami ferrero.
Smacznego!
piątek, 9 stycznia 2015
Sałatka z selerem
Pierwszy post 2015 roku chcę rozpocząć śniadaniem, a w zamiarze mam zakończyć ten rok postem z kolacją. Nie jest to typowy przepis na śniadanie, tylko na sałatkę z selera. Niestety nie zdążyłam na tyle szybko zrobić zdjęcia i z sałatki została tak mała porcja, że jedyna stylizacja na nią jaka wchodziła w grę była śniadaniowa. Ale to może być dla Was gwarancją, że ta sałatka jest PRZEPYSZNA :)
Składniki:
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa w kawałkach
100 g wędliny w kawałku
100 g sera żółtego w kawałku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Seler odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski. To samo robimy z kukurydzą i ananasem. Wędlinę i ser kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do miski z warzywami. Dodajemy majonez, sól i pieprz i mieszamy wszystko dokładnie.
Smacznego!
Składniki:
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa w kawałkach
100 g wędliny w kawałku
100 g sera żółtego w kawałku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Seler odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski. To samo robimy z kukurydzą i ananasem. Wędlinę i ser kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do miski z warzywami. Dodajemy majonez, sól i pieprz i mieszamy wszystko dokładnie.
Smacznego!