Sezon grillowy już od 2 miesięcy w pełni. Uwielbiam grillowanie, i nigdy mnie nie satysfakcjonowało pichcenie kiełbasek. Można powiedzieć, że kiełbaski się sprawdzają jak nie ma czasu na przygotowania. Nie zgodzę się z tym. Kiedy idziemy na grilla spontana i wpadamy do sklepu, najczęściej bierzemy pierwszą z brzegu kiełbasę, która przy dobrych wiatrach ma może 50% mięsa w sobie i całą tablicę mendelejewa. W takiej sytuacji polecam kupić pare nóżek kurczaka, podejść na stoisko z przyprawami, wziąć pierwszą z brzegu mieszankę. Na miejscu do worka z nóżkami wsypać przyprawę, wymieszać i wrzucać na ruszt. Będzie lepsze niż kiełbasa, zdrowsze a w oczach ludzi jedzących "kiełbasę" zobaczycie zazdrość ;)
Polecam jednak planować grilla chociaż z parogodzinnym wyprzedzeniem i pokusić się o zrobienie prostych szaszłyków!
Składniki:
500 g filetów z kurczaka
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
400 g pieczarek
1 duża cebula
1 opakowanie suszonych śliwek
opakowanie patyczków do szaszłyków
Marynata:
5 łyżek oliwy
2 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka tymianku
1 łyżka ostrej papryki
ognista mieszanka przypraw
Składniki na marynatę mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Warzywa myjemy. Papryki kroimy w kostkę, pieczarki pozbawiamy nóżek, cukinię i cebulę kroimy na plasterki.
Na patyczek nabijamy według uznania warzywa i mięso. Śliwkę proponuję nabijać w towarzystwie mięsa.
Kiedy nabijemy już wszystkie szaszłyki, marynatą która nam została, przy pomocy pędzelka smarujemy warzywa. Grillujemy.
Smacznego!
Strony
▼
poniedziałek, 25 czerwca 2012
środa, 20 czerwca 2012
Tort marchewkowy
Tort idealny dla ludzi wiecznie odchudzających się :] Ciasto bez cukru i z minimalną ilością mąki, do tego masa bez masła i bez cukru. tort jest pyszny, wilgotny i słodki oczywiście :)
Składniki na ciasto:
400 g marchewki
4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki miodu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
skórka z 1/2 pomarańczy
3 cm startego imbiru
garść rodzynek i orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
200 g chudego twarożku śmietankowego President
400 g marchewki
4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki miodu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
skórka z 1/2 pomarańczy
3 cm startego imbiru
garść rodzynek i orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
200 g chudego twarożku śmietankowego President
200 g
serka mascarpone
sok z ½ pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
sok z ½ pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Marchewkę myjemy, a następnie ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wrzucamy
marchewkę, imbir, posiekane orzechy i rodzynki, cukier waniliowy, startą skórkę
z pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z miodem. Ubijamy
pianę z białek. Łączymy wszystkie składniki, na końcu dodajemy powoli pianę. Ciasto
przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym do 180C piekarniku przez 50 min.
Wyjmujemy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.
Twarożek ucieramy serkiem mascaropne, z ziarenkami z laski wanilii, startą
skórką z pomarańczy, sokiem z pomarańczy i łyżeczką miodu.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół, tak by powstały dwa krążki. Spodni krążek smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy tort wiórkami startej na tarce czekolady.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół, tak by powstały dwa krążki. Spodni krążek smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy tort wiórkami startej na tarce czekolady.
Smacznego!
wtorek, 19 czerwca 2012
Gulasz wołowy
Uwielbiam gulasz z kaszą gryczaną. Niestety jest on czasochłonny, więc jego przygotowanie zostawiam sobie w weekendy. Co mogę napisać na zachętę...może to, że po 1,5 godzinie duszona w sosie wołowina rozpływa się w ustach i jest to niebiańska uczta dla podniebienia :]
Składniki:
500 g wołowiny
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
5 suszonych grzybków
10 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 szklanka wywaru (może być z kostki)
1 łyżka mąki
1 łyżka jogurtu
olej
sól, pieprz
Mięso oczyszczamy z błon, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Kiedy mięso będzie już podsmażone, zalewamy je wodą i czekamy aż wypłyną szumowiny, które należy wybrać. Po tej czynności wrzucamy do mięsa grzybki, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe oraz połowę wywaru. Przykrywamy rondelek i dusimy około 30 minut. Po tym czasie dorzucamy do gulaszu pokrojone w kostkę papryki i dolewamy resztę wywaru. Dusimy następne 30 minut aż mięso będzie miękkie (możliwe że trzeba będzie dusić jeszcze chwilę). W szklance mieszamy mąkę z jogurtem, dodajemy trochę sosu z gulaszu, mieszamy żeby nie powstały grudki a następnie wylewamy do mięsa. Doprawiamy gulasz papryką, solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Smacznego!
piątek, 15 czerwca 2012
Makowiec babci
Makowiec mojej babci jest najlepszy na świecie i będę to mówić każdemu! Nie ma świąt bez tego makowca, mama od paru lat jest zmuszana do robienia go na Boże Narodzenie, a 2 lata temu sama postanowiłam go robić. Masa makowa jest czasochłonna, ale pare razy w roku warto się poświęcić dla tego smaku - żadna kupiona masa nie smakuje tak dobrze jak masa mojej babci ;P
Jadać na turniej rycerski do Kożuchowa, w ramach dokarmiania rycerzy i dam tradycyjnymi specjałami upiekłam właśnie makowca :]
Na samym dole filmik "reklamowy" ;)
Składniki na ciasto.
500 g mąki
150 g masła
3 jaja
250 ml mleka
50 g drożdży
100 g cukru
sól
Masa makowa:
500 g niebieskiego maku
150 g masła
150 g cukru
2 łyżki miodu
laska wanilii
2 szklanki mleka
5 jaj
300 g bakalii (rodzynki,
daktyle, figi, morele, skórka pomarańczowa, orzechy laskowe, orzechy włoskie)
Wieczorem gotujemy mleko. Do
dużej miski wsypujemy mak., wrzucamy do niego przeciętą na pół laskę wanilii i
zalewamy gorącym mlekiem. Po godzinie przelewamy mak na duże sitko i
przykrywamy ściereczką.
Na drugi dzień:
Drożdże rozpuszczamy
w letnim mleku. Mieszamy z dwoma łyżkami mąki i łyżką cukru, a następnie
zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż zaczyn "ruszy" (około 15
minut). Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy i
sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy do czasu, aż zacznie odstawać od miski. Po tym
czasie dodajemy stopione, lekko ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy, po
czym przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym
miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Wyciągamy z maku laskę wanilii,
jeśli pozostały w niej ziarenka to należy je wyskrobać i dodać do maku. Mak
mielimy w maszynce 3 razy. Dużą patelnię kładziemy na gazie, dodajemy masło,
cukier, miód, zmielony mak i podprażamy wszystko. Po 10 minutach dodajemy
pokrojone bakalie, 4 żółtka i mieszamy. Ściągamy masę z ognia i zostawiamy do
przestudzenia.
Z 4 białek ubijamy pianę i
delikatnie dodajemy ją do masy makowej.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 2
części. Pierwszą część wykładamy na spodzie wysmarowanej prostokątnej blachy.
Na nią wykładamy równomiernie całą masę makową, a na samą górę 2 część ciasta
drożdżowego. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy około godziny w
temperaturze 180C.
Smacznego!
czwartek, 14 czerwca 2012
Sałatka z makaronem
Szybka sałatka, która można zrobić w 15 minut, kiedy niespodziewanie pojawili się goście, lub kiedy nie mamy pomysłu na lunch lub kolację. Jeśli coś nam zostanie zawsze możemy zabrać sałatkę na drugi dzień do pracy :]
Składniki:
200 g makaronu w kształcie ryżu
150 g szynki (kupionej w kawałku)
150 g sera gouda w kawałku
duży ogórek
papryka czerwona
2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po czym przepłukujemy zimną wodą. Szynkę i ser kroimy w kosteczkę. Ogórek i paprykę myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego!
Składniki:
200 g makaronu w kształcie ryżu
150 g szynki (kupionej w kawałku)
150 g sera gouda w kawałku
duży ogórek
papryka czerwona
2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po czym przepłukujemy zimną wodą. Szynkę i ser kroimy w kosteczkę. Ogórek i paprykę myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego!
poniedziałek, 11 czerwca 2012
Tarta daktylowa
Przepis wzięty z Magazynu "Kuchnia". Mój mąż i teściowa uwielbiają to ciasto tak bardzo, że trzeba było szybko zrobić zdjęcie przed jego zniknięciem.
Składniki
na ciasto:
300
g mąki
100
g cukru pudru
3
żółtka
200
g zimnego masła
Składniki
na masę:
250
g serka mascarpone
6
łyżek cukru pudru
1
jajko
Sok
z 1 pomarańczy
1
szklanka mielonych migdałów
2
łyżki mąki
Dodatkowo:
200
g daktyli
2
łyżki dżemu pomarańczowego
Zagniatamy
mąkę, cukier i masło. Następnie dodajemy żółtka i znów zagniatamy ciasto, aż
będzie zwarte i jednolite. Kiedy będzie gotowe, wstawiamy je na 2 godziny do
lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę
na tarte. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na
15 minut.
Serek
mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, wlewamy sok pomarańczowy i
mieszamy. Dodajemy zmielone migdały i mąkę i mieszamy delikatnie całość.
Wyciągamy
z piekarnika tartę, i wykładamy na nią masę. Układamy na wierzchu połówki
daktyli. Następnie wsadzamy tarte ponownie do piekarnika i zapiekamy na złoty
kolor około 15 minut. Po upieczeniu smarujemy wierzch tatry dżemem
pomarańczowym.
Smacznego!
środa, 6 czerwca 2012
Kokosanki
Kokosanki powstały na poprawę humoru koleżanki z pracy :] Plan się udał, uśmiech na twarzy był, była tez wyczuwalna rozkosz podniebienia - cytuję: "mmmmm".
Składniki:
3 białka
120 g cukru
250 g wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
sól
Białka wlewamy do miski, sypiemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Kiedy będziemy mogli odwrócić miskę do góry dnem i nic na nas nie spadnie, możemy dodać do piany cukier i ubijać dalej, do kolejnego sprawdzenia czy piana na nas nie spadnie. Kokos mieszamy z kakao i wrzucamy do sztywnej piany. BARDZO delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Dłonie moczymy w wodzie, nabieramy nimi niewielkie porcje masy, formujemy z nich kulki. Następnie układamy ciasteczka na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180C. Kiedy się upieką, wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.
Robimy polewę. Na garnku z gotującą się wodą kładziemy miskę, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i czekamy aż się stopi. Kiedy czekolada będzie już płynna, bierzemy łyżkę i niedbale polewamy nią wszystkie kokosanki.
Smacznego!
Składniki:
3 białka
120 g cukru
250 g wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
sól
Białka wlewamy do miski, sypiemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Kiedy będziemy mogli odwrócić miskę do góry dnem i nic na nas nie spadnie, możemy dodać do piany cukier i ubijać dalej, do kolejnego sprawdzenia czy piana na nas nie spadnie. Kokos mieszamy z kakao i wrzucamy do sztywnej piany. BARDZO delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Dłonie moczymy w wodzie, nabieramy nimi niewielkie porcje masy, formujemy z nich kulki. Następnie układamy ciasteczka na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180C. Kiedy się upieką, wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.
Robimy polewę. Na garnku z gotującą się wodą kładziemy miskę, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i czekamy aż się stopi. Kiedy czekolada będzie już płynna, bierzemy łyżkę i niedbale polewamy nią wszystkie kokosanki.
Smacznego!
wtorek, 5 czerwca 2012
Szynka gotowana
Przepis na tą szybką i bardzo łatwą szynkę znalazłam kiedyś na blogu. Wypróbowałam i szczerze polecam!
Składniki:
kawałek szynki kulki (około 700g)
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
majeranek
2 liście laurowe
sól, pieprz
rękaw do pieczenia
sznurek
Mięso myjemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z przyprawami w moździerzu. Następnie dokładnie nacieramy nimi mięso. Wkładamy mięso do foliowego rękawa szczelnie zamykając końce (bardzo ważne jest żeby podczas gotowania woda nie dostała się do środka). Następnie bardzo mocno i ściśle związujemy sznurkiem pakunek, formując kształt szynki, a jednocześnie pozbywamy się powietrza ze środka. Wkładamy pakunek do garnka z zimną wodą i zaczynamy gotować. Od momentu kiedy woda się zagotuje odmierzamy 10 minut, po tym czasie ściągamy garnek z ognia. Pozostawiamy szynkę w garnku aż woda całkowicie wystygnie (przez kilka godzin). Po tym czasie możemy wyciągnąć pakunek, przeciąż rękaw i cieszyć się smakiem domowej wędliny :]
Smacznego!
Składniki:
kawałek szynki kulki (około 700g)
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
majeranek
2 liście laurowe
sól, pieprz
rękaw do pieczenia
sznurek
Mięso myjemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z przyprawami w moździerzu. Następnie dokładnie nacieramy nimi mięso. Wkładamy mięso do foliowego rękawa szczelnie zamykając końce (bardzo ważne jest żeby podczas gotowania woda nie dostała się do środka). Następnie bardzo mocno i ściśle związujemy sznurkiem pakunek, formując kształt szynki, a jednocześnie pozbywamy się powietrza ze środka. Wkładamy pakunek do garnka z zimną wodą i zaczynamy gotować. Od momentu kiedy woda się zagotuje odmierzamy 10 minut, po tym czasie ściągamy garnek z ognia. Pozostawiamy szynkę w garnku aż woda całkowicie wystygnie (przez kilka godzin). Po tym czasie możemy wyciągnąć pakunek, przeciąż rękaw i cieszyć się smakiem domowej wędliny :]
Smacznego!