piątek, 23 stycznia 2015

Śniadanie- zapiekane kanapki z szynką, serem i musztardą

Kolejne śniadanie na blogu, nic nie poradzę - uwielbiam robić w weekendy wymyślne śniadania. Jakiś czas temu, nie pamiętam w jakiej gazecie codziennej był dodatek od LIDLa z przepisami na dania z ich pieczywem "Chrupiące z pieca" (przepisy te są też dostępne na ich stronie). Przeglądając tą małą książeczkę, kilka przepisów tak mi się spodobało, że stwierdziłam, że muszę je koniecznie wypróbować na śniadanie. I tak na pierwszy rzut idzie "Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką". Mega pychota!

Składniki:
1 chleb pełnoziarnisty
150 g szynki gotowanej
50 g musztardy
70 g tartego sera żółtego
50 g tartej mozzarelli
3 jajka
50 ml mleka
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
natka pietruszki

Nastawiamy piekarnik na 200C.
Chleb kroimy na kromki, a następnie każdą z nich smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy. Szynkę kroimy w paseczki. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła, a następnie układanie na niej 1/3 porcji chleba musztardą do góry. Na chlebie układamy 1/2 porcji pokrojonej szynki oraz 1/3 porcji startych serów. Przykrywamy kolejną porcja kromek chleba i powtarzamy czynność z szynką i serem. Na wierzch układamy ostatnią porcję kromek chleba, tym razem musztarda do dołu.
W miseczce mieszamy jajka, mleko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Zalewamy kanapki masą jajeczną, po czym posypujemy całość resztą startych serów.
Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Smacznego!


czwartek, 15 stycznia 2015

Tort ferrero rocher

Poszukując inspiracji na tort urodzinowy dla męża przeglądałam portal zmiksowani.pl . Chciałam upiec tort orzechowy, ale dokładnie nie byłam pewna jaki. I wtedy natrafiłam na kilka przepisów na tort ferrero rocher. Jak je zobaczyłam, stwierdziłam, że muszę taki zrobić. I to było to! Tort jest przepyszny, nie za słodki, wilgotny, czekoladowo-orzechowy. 

Składniki na biszkopt:
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki zmielonych orzechów
1/2 szklanki posiekanych migdałów
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao
 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy:
250 g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki nutelli
1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych ( takich bez polewy czekoladowej )

Dodatkowo:
1 szklanka posiekanych migdałów
1 szklanka zmielonych orzechów
8 kulek ferrero rocher (lub podobnych)
100 ml rum

Nastawiamy piekarnik na 180C.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do nich  zmielone orzechy i posiekane migdały i mieszamy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dalej ubijając dodajemy powoli cukier. Kiedy dodamy cały cukier, a piana będzie sztywna, wlewamy żółtka i przez parę sekund miksujemy. Do piany dodajemy powoli suche składniki i za pomocą łyżki delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Przekładamy masę do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie robimy test suchego patyczka i jeśli ciasto jest upieczone wyciągamy je do przestudzenia.
Przygotowujemy masę czekoladową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Miksujemy je na gładką masę, po czym dodajemy powoli ostudzoną czekoladę oraz nutellę. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Biszkopt kroimy na 3 krążki. Układamy pierwszy z nich na paterze i nasączamy go połową rumu (możemy rum rozcieńczyć wodą). Smarujemy biszkopt 1/3 masy czekoladowej. Następnie oprószamy masę połową pokruszonych wafelków. Przykrywamy drugim krążkiem biszkopta i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z rumem, masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim krążkiem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki pozostałą masą.
Boki tortu dekorujemy zmiksowanymi orzechami. Wierzch, przy krawędzi obsypujemy posiekanymi migdałami oraz dekorujemy kulkami ferrero. 
Smacznego!




piątek, 9 stycznia 2015

Sałatka z selerem

Pierwszy post 2015 roku chcę rozpocząć śniadaniem, a w zamiarze mam zakończyć ten rok postem z kolacją. Nie jest to typowy przepis na śniadanie, tylko na sałatkę z selera. Niestety nie zdążyłam na tyle szybko zrobić zdjęcia i z sałatki została tak mała porcja, że jedyna stylizacja na nią jaka wchodziła w grę była śniadaniowa. Ale to może być dla Was gwarancją, że ta sałatka jest PRZEPYSZNA :)

Składniki:
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa w kawałkach
100 g wędliny w kawałku
100 g sera żółtego w kawałku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Seler odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski. To samo robimy z kukurydzą i ananasem. Wędlinę i ser kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do miski z warzywami. Dodajemy majonez, sól i pieprz i mieszamy wszystko dokładnie.
Smacznego!

Drukuj